Stichting VIER VOETERS heeft op 27 oktober in de Cambodjaanse provincie Takeo een hondenslachthuis gesloten, waar jaarlijks meer dan tweeduizend honden werden geslacht voor hun vlees. Tijdens de sluiting zijn tien honden gered. Twee van deze honden zaten al in de kooi sinds ze puppy waren. Zij dienden als geluksbrengers. Gedurende meer dan twee jaar zagen zij iedere dag hoe hun soortgenoten op brute wijze werden gedood.
Het lot van deze dieren staat helaas niet op zichzelf. In Cambodja worden jaarlijks naar schatting drie miljoen honden, inclusief veel gestolen huisdieren, geslacht voor hun vlees. Met meer dan tweeduizend gedode honden per jaar was het slachthuis de grootste leverancier van hondenvlees in de provincie. Het vlees was voornamelijk afkomstig van gestolen huisdieren, zwerfdieren of ongewenste honden die werden geruild voor aluminium potten en pannen. De eigenaar van het slachthuis hield de honden in een kleine, roestige, ijzeren kooi tot hij hun keel doorsneed met een groot mes.
Speratrofie
Na het sluiten van het slachthuis bracht VIER VOETERS de tien geredde honden naar de lokale partnerorganisatie Animal Rescue Cambodia. Daar werden de honden onmiddellijk medisch behandeld. Dr. Katherine Polak, Hoofd Zwerfdierenhulp Zuidoost-Azië en leider van de reddingsmissie, vertelt:
“De twee honden die meer dan twee jaar in de kleine kooi zaten opgesloten op een draadgazen vloer konden nauwelijks lopen als gevolg van ernstige spieratrofie van hun poten.”
Eigenaar hondenslachthuis wordt rijstboer
VIER VOETERS ontmoette de eigenaar van het hondenslachthuis tijdens een onderzoek in Cambodja. De man gaf wanhopig aan uit de hondenvleeshandel te willen stappen en vroeg VIER VOETERS om hulp. Een businessplan werd ontwikkeld voor een alternatief levensonderhoud. Een rijstveld werd gekocht en de eigenaar tekende een levenslange verbintenis om nooit meer betrokken te zijn bij de handel in hondenvlees. Tijdens de sluiting van het slachthuis vernietigde het reddingsteam alle slachtapparatuur ter plaatse.
Drie miljoen dode honden per jaar
In Cambodja is er geen specifieke wet die de handel in hondenvlees verbiedt, maar er bestaat wel wetgeving die – indien gehandhaafd – de handel aanzienlijk zou kunnen beperken. Het onderzoek van VIER VOETERS heeft ernstige dierenwelzijnsproblemen aan het licht gebracht in alle fasen van de handel, van vangst tot slachting. Na bruut te worden weggerukt van de straat of uit een achtertuin, worden de dieren vastgehouden in kleine kooien zonder eten of drinken. Uiteindelijk worden de meeste honden verdronken, opgehangen of de keel wordt doorgesneden. Jaarlijks worden meer dan drie miljoen honden het slachtoffer van deze handel. Alleen in de hoofdstad Phnom Penh heeft VIER VOETERS al meer dan 110 hondenvleesrestaurants gedocumenteerd.
Gevaar voor dier en mens
Vanwege hondenbeten en het gebrek aan vaccinatieprogramma’s is Cambodja één van de landen waar rabiës (ook bekend als hondsdolheid) het meeste voorkomt. In dit land doodt de ziekte elk jaar meer dan achthonderd mensen. De handel in hondenvlees levert hieraan een grote bijdrage omdat gevaccineerde honden uit gemeenschappen verwijderd worden terwijl honden die door hondsdolheid zijn besmet, door het hele land worden vervoerd. Hierdoor lopen zowel consumenten, handelaren en slagers het risico op infectie. Dr. Katherine Polak zegt hierover:
“Dit, in combinatie met de onhygiënische omstandigheden in slachthuizen en restaurants, betekent dat mensen worden blootgesteld aan mogelijk dodelijke ziekten. Samen met de extreme wreedheid jegens dieren kan de handel in hondenvlees gewoon niet worden genegeerd.”
Petitie
VIER VOETERS is een petitie gestart om de handel een halt toe te roepen. In minder dan een maand tijd zijn er al bijna 130.000 handtekeningen verzameld.
Bron:
- Persbericht Stichting VIER VOETERS
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
#goodjob, begrijp alleen nog niet helemaal waarom dit groot nieuws is en dat er in #nederland een kleine 500.000 dieren dagelijks worden geslacht, en dat vind iedereen dan weer prima… het is daar een andere #cultuur die #mensen eten #honden en #katten en wij eten hier andere #dieren… blijft hetzelfde idee… alle #slachthuizen dicht lijkt mij de beste oplossing…