De Hondenbescherming pleit er voor dat eigenaren van pitbull-achtige honden voortaan een test moeten doen. Dit om bijtincidenten zoals vorige week dinsdag in Rotterdam te voorkomen. Daar vielen om nog onbekende reden twee pitbulls hun eigenaar aan. De dieren zijn vlak daarna afgemaakt.
Volgens Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming nemen veel mensen een hond zonder er goed over na te denken.
“Vooral bij pitbull-achtige honden zou het verplicht moeten zijn om bepaalde kennis en vaardigheden te hebben over het type.”
“Er wordt van je verwacht dat je op de hoogte bent van de fysieke capaciteiten van de hond. Zijn atletische bouw, de kracht van zijn kaken en nog veel meer.”
Niet alleen de fysieke eigenschappen van deze hond zijn van belang, ook de mentale kwaliteiten moeten niet onderschat worden, zo stelt de Hondenbescherming.
“Er wordt verwacht dat je weet dat pitbulls zijn gefokt en geselecteerd voor vecht- en waakdoeleinden. Hier moet namelijk rekening mee worden gehouden in de opvoeding. Maar veel mensen weten dit niet.”
In landen als Frankrijk, België en Duitsland is het al verplicht vaardigheden en kennis te hebben van deze honden voordat je een pitbull mag aanschaffen. Potentiële eigenaren worden eerst getest op geschiktheid. In deze landen ben je overigens ook verplicht een cursus te volgen met je hond.
Zeker omdat het in deze landen mogelijk is, zou het hier in Nederland ook doorgevoerd moeten worden vindt de Wit.
“Sinds de incidenten van afgelopen week is de overheid er veel mee bezig.”
De Wit verwacht dan ook steun vanuit de politiek.
Bron: RTL Nieuws ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Inmiddels al meer dan 16 jaar hebben wij een American Staffordshire terriër. De huidige hond is nu 7 jaar. De vorige is helaas niet ouder dan 9 jaar geworden. Het onder controle houden van deze honden is zeker belangrijk. Nog belangrijker is hoe ga je als hondenbezitter ermee om en wie is die bewuste hondenbezitter. Het enthousiasme van deze honden is onuitputtelijk. Echter de liefdevolle en gevoelige kant eveneens. Onze huidige hond is voor mij een hulphond in en rondom huis. En waken mag ze om mij/ons te beschermen. Voed je hond op met gezond en liefdevol verstand. Een vingertop is bij mij genoeg om de attentie van de hond te hebben en hiervoor heb ik geen training gehad.
Ik verwijs graag naar een vorig artikel: https://www.animalstoday.nl/koninklijke-hondenbescherming-voorstander-van-verplichte-cursus/.
Deze materie betreft niet alleen pitbull-achtigen, maar alle honden.
Elk afwijkend gedrag van een hond is voor het grootste deel terug te voeren naar een slechte socialisatie en opvoeding. Aan alle eigenaren van honden dienen eisen te worden gesteld.
Eindelijk, ik juich dit alleen maar toe, er moet een einden komen aan eigenaren die hun hond als wapen zien, iedereen kent wel zulke figuren.
Ik wil nog wel 1 ding zeggen over de hond in Rotterdam : er was helaas wél een reden waarom deze hond aanviel, de man en vrouw hadden een felle ruzie en de hond heeft het toen voor zijn vrouwelijke baasje opgenomen, met alle gevolgen van dien !
Ik praat het niet goed maar men moet wel alle feiten weten…..
Dat zou hier ook moeten, want kijk maar eens in de asiels, meer dan 80% allemaal bullterriers of aanverwant, gewoon triest, dus ook zoveel eigenaars die in eerste instantie de verkeerde hond kiezen en misschien wel meer als statessymbool, dan omdat ze graag een hond willen.