De mensheid is niet vreemd van het projecteren van hun eigen gedrag en gevoel op dieren. Al langer wordt er aangenomen dat honden kunnen rouwen en verdriet ervaren als er een familielid wegvalt. Nu is er dan eindelijk wetenschappelijk onderzoek dat deze aanname onderbouwt. Maar hoe zit dat dan precies?

rouwen
Honden rouwen na de dood van een andere hond | Foto: Pixabay

Dieren zijn een mysterie voor mensen. Niemand weet precies wat er zich bij deze wonderlijke wezens in hun hoofd afspeelt. Dat is de reden dat wij onze eigen gevoelens linken aan het gevoel van een dier. Zo ontstaat er een band tussen het dier en hun baasje. Wanneer er een gezinslid wegvalt rouwen mensen meestal en denken zij dat hun hond dat precies zo ervaart.

Daarnaast was er nooit veel aandacht voor het wegvallen van een andere hond in het gezin en hoe de overgebleven hond(en) daarmee omgaan. Onderbouwingen hiervoor waren er al langer, alleen deze uitspraken waren niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Nu is daar verandering in gekomen.

Onderzoek naar emoties

Dr. Federica Pirrone van de Universiteit van Milaan:

“Honden zijn zeer emotionele dieren die een hechte band ontwikkelen met de leden van de vertrouwde groep. Dit betekent dat ze erg van streek kunnen raken als een van hen overlijdt en dat er inspanningen moeten worden gedaan om hen te helpen met dit leed om te gaan.”

Pirrone schreef mee aan een grootschalig onderzoek dat bij 416 Milanese gezinnen plaatsvond. 86 procent van de deelnemers lieten weten dat hun overgebleven hond(en) één of meerdere tekenen van rouw liet zien wanneer er een hond in hun gezin overleed.

“Over het algemeen werd gemeld dat honden minder spelen en eten, meer slapen en meer de aandacht van hun baasjes zoeken.”

Veiligheid en gezelschap

Andere tekenen van rouw zijn al langer bekend zoals lusteloosheid, in de eigen staart bijten, overdreven krabben en/of likken, dwangmatig rondjes lopen of door het huis rennen, overmatig hijgen, janken en/of blaffen en plotselinge verlatingsangst. Deze opmerkelijke gedragsveranderingen werden eerder alleen gelinkt aan het overlijden van het baasje. Nu kunnen we aannemen dat dit ook gebeurt wanneer er een dierlijk gezinslid overlijdt.

“We ontdekten dat als honden tijdens het leven voedsel deelden, de overlevende hond meer kans had om zijn/haar activiteiten te verminderen en meer te slapen na het verlies van hun maatje”, legt Pirrone uit.

“Hoogstwaarschijnlijk betekent dit dat de overlevende hond een gehechtheidsfiguur heeft verloren, die voor veiligheid en geborgenheid zorgde.”

Dierenrijk in rouw

Honden zijn niet de enige dieren die een vorm van rouw kunnen voelen. Al langer is bekend dat mensapen, dolfijnen, olifanten en vogels deelnemen in een manier van rouw.

Rouwende makaak draagt gemummificeerde dochter wekenlang mee

Deze diersoorten hebben speciale rituelen wanneer één van hun groep of familie komt te overlijden. Olifanten bedekken hun overleden dierbare met zand en bladeren en gaan met de hele kudde om het dier heen staan. Dolfijnen slepen gestorven soortgenoten dagenlang met zich mee. Wat deze dieren op dat moment voelen, kunnen we niet helemaal zeggen. Maar dat er een band zichtbaar is, kan niet worden ontkend.

Nu is het onmogelijk om in het hoofd van een hond te kijken. Hierdoor is het aannemen van hun gevoel nog steeds gebaseerd op wat de mens ziet als rouw. Maar door meer en meer onderzoek te doen zal er een beter beeld ontstaan over hoe honden hun gevoelens uiten. En wat kunnen wij als mensen kunnen doen om onze honden te helpen door een rouwproces? Niet te veel aaien en knuffelen, maar geef ze ruimte, structuur en ga vooral veel naar buiten en speel met ze. Zo ervaren de dieren snel weer de goede kanten van het leven.

Bronnen: 

Kunnen honden rouwen?

©AnimalsToday.nl Maury Senden