Honden die uit Oekraïne komen en hier door privépersonen naartoe zijn gehaald hoeven uit veiligheidoverwegingen niet eerst maandenlang in eenzame afzondering, maar kunnen gewoon in thuisquarantaine. Dat is de uitkomst van een voorlopige voorziening van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), na een kort geding tegen de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) door een hier wonende Oekraïense fokster van rottweilers. House of Animals is nauw betrokken bij deze zaak en erg blij met de uitspraak.
‘Elena‘ haalde 2 moederhonden en 6 pups uit Oekraïne, omdat een bevriende fokker niet meer voor zijn dieren kon zorgen. In Nederland werd een deel van de hondjes geadopteerd en Elena hield zelf de twee moederhonden en een pup. De moederhonden gaan na de oorlog terug naar Oekraïne.
Alle pups zijn in Nederland ingeënt tegen rabiës, hondsdolheid, want Oekraïne is een risicoland. Elena wilde na de vaccinatie de honden zelf in afzondering houden, totdat de (vermeende) wettelijke quarantainetijd van 2 weken voorbij was. Een titertest moet dan aantonen dat de pups succesvol hebben gereageerd op de vaccinatie. Maar dat ging niet op volgens de NVWA, die de honden meenam om ze op een onbekende locatie 3 maanden extra ‘in de opslag’ te doen, op (hoge) kosten van de eigenaresse.
.
Hondsdolheid
Honden uit landen waar hondsdolheid niet is uitgebannen moeten 3 maanden extra in quarantaine, bovenop de veel kortere periode voor dieren uit de ‘veilige’ EU. Maar kort na het uitbreken van de oorlog besloot Europa dat deze regel voor Oekraïne versoepeld werd, met maximaal 5 dieren per persoon en geen wachttijd van 3 maanden extra quarantaine. Dit omdat veel vluchtende Oekraïners hun huisdieren meenamen. Volgens de voorzieningenrechter heeft de NVWA Elena en haar honden ongelijk behandeld, waardoor de ‘opslag’ van de honden niet kan standhouden:
“De belangrijkste reden hiervoor is dat het besluit in strijd is met het evenredigheidsbeginsel. De voorzieningenrechter schorst daarom dat besluit en treft de voorlopige voorziening dat verweerder de drie honden onverwijld teruggeeft aan verzoekster. Ook bepaalt de voorzieningenrechter dat verweerder verzoekster de opdracht geeft deze honden, aansluitend aan de teruggave, bij haar thuis af te zonderen (in thuisquarantaine te houden) tot 1 augustus 2022.”
House of Animals heeft zich vanaf het begin sterk gemaakt voor Elena en andere gedupeerden van het NVWA-beleid inzake geredde ‘oorlogshonden’ uit Oekraïne. Omdat de handelswijze van de NVWA ook in strijd was met het Besluit houders van dieren, heeft House of Animals in mei al een officiële klacht ingediend over het 3 maanden opsluiten van puppy’s, tijdens een belangrijke fase van hun ontwikkeling. Karen Soeters van House of Animals is dan ook erg tevreden met de voorlopige uitspraak van de voorzieningenrechter in de zaak van Elena:
“Eigenlijk hebben we nu al op alle punten gelijk gekregen. De NVWA handhaafde op een absurde, keiharde manier, zonder rekening te houden met de versoepelde regels en het welzijn van de puppy’s. Die zitten in de inprentingsfase en hebben speciale aandacht nodig. Die aandacht onthouden is een vorm van dierenmishandeling en dat was voor ons reden om een officiële klacht in te dienen tegen de NVWA. Daarnaast zorgt de uitspraak in het kort geding van Elena ook voor jurisprudentie, zodat soortgelijke gedupeerden er een beroep op kunnen doen.”
Elena is niet de enige gedupeerde door de handelswijze van de NVWA. Meer slachtoffers hebben inmiddels contact opgenomen met House of Animals. Op 28 juni zal de klacht van House of Animals tegen de NVWA in een 3 uur durende zitting behandeld worden.
Bron:
- Persbericht House of Animals
©AnimalsToday.nl