Nieuw onderzoek wijst uit dat honden mentale representaties kunnen maken van negatieve en positieve emoties en kunnen herkennen hoe hun baasje zich voelt. Deze nieuwe uitkomst laat zien dat het vermogen van honden verder gaat dan alleen het herkennen van gezichtsuitdrukkingen, en dat honden daadwerkelijk emoties kunnen waarnemen.
Voor het herkennen van emoties combineren honden informatie die ze verkrijgen uit verschillende zintuigen. Naast de mens, is de hond het enige wezen waarbij dit vermogen is geconstateerd.
Meer dan aangeleerd
Een team van experts en psychologen op het gebied van dierlijk gedrag van de Universiteit van Lincoln en Sao Paulo, liet zien dat honden tot meer in staat zijn dan het enkel tonen van aangeleerd gedrag. Het team voerde een experiment uit met zeventien honden, waarbij ze de honden eerst setjes foto’s lieten zien van een blij en een boos persoon of een speelse en een agressieve hond. Daarna speelde ze geluiden af van zowel een speelse als een agressieve blaf, of een menselijke stem dat op een blije en een boze toon ‘kom hier!’ zegt.
De honden waren geneigd om naar de foto te kijken die bij de toon van het afgespeelde geluid hoorde en pikte vaak de juiste menselijke expressie eruit. Ze waren nog beter in het herkennen van de toon van andere honden in het experiment.
Perceptie
PiepVandaag berichtte vorig jaar over een onderzoek uit Wenen dat aantoonde dat honden konden zien of een persoon blij of verdrietig was, door slechts naar hun gezicht te kijken. Dit recente onderzoek laat echter zien dat honden niet alleen gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen, maar daadwerkelijk emotionele perceptie hebben. Onderzoeker dr. Kun Guo van Lincoln’s school voor Psychologie over het onderzoek:
“Eerdere studies hebben aangetoond dat honden verschillende emoties kunnen onderscheiden aan de hand van gezichtsuitdrukkingen, maar dit is niet hetzelfde als emotionele herkenning. Onze studie wijst uit dat honden in staat zijn om twee verschillende bronnen van zintuigelijke informatie samen te brengen in een samenhangende waarneming van emoties bij zowel mensen als honden. Om dit te kunnen doen hebben ze een systeem nodig van interne categorisatie van emoties. Dit cognitieve vermogen is tot nu toe alleen waargenomen bij mensen.”
Professor Daniel Mills van de School of Life Sciences aan de Universiteit van Londen zegt het volgende:
“Het is een langlopend debat of honden al dan niet menselijke emoties kunnen herkennen. Veel hondeneigenaren geven aan dat hun huisdieren zeer gevoelig zijn voor de gemoedstoestand van menselijke familieleden. Er is echter een groot verschil tussen associatief gedrag, zoals het leren van de juiste reacties op een boze stem, en het herkennen van een verscheidenheid aan verschillende aanwijzingen die samen een emotie aanduiden. Onze bevindingen zijn de eerste die laten zien dat honden daadwerkelijk emoties in mensen en andere honden herkennen. De honden hebben voorafgaand aan het experiment geen trainingen gekregen of een periode gehad om aan de subjecten in de foto’s en de audio te wennen.”
Empathie
Honden zijn daarnaast ook in staat om elkaars expressies te imiteren, wat aangeeft dat ze het vermogen hebben om empathie te voelen. De bevindingen van de Britse en Braziliaanse Universiteiten zijn gepubliceerd in de Royal Society Journal Biology Letters.
Bronnen: telegraph, royalsocietypublishing, nationalgeographic, volkskrant, cell
©PiepVandaag.nl Laura Polderman
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Pfff, dat is al zo lang bekend… moeten ze daar nou echt geld aan verkwanselen om iets te ontdekken dat de échte hondenkenners allang weten?!