Dierenvrienden hebben 19 honden gered uit een illegaal slachthuis in Yulin (China), een week voordat daar het gruwelijke hondenvleesfestival van start zou gaan. Tijdens het beruchte 10-daagse Yulin Dog Meat Festival, dat begon op 21 juni, worden jaarlijks duizenden honden en katten gedood voor hun vlees.
De activisten die de honden hebben gered zijn van de Chinese groep Vshine, een officiële partner van Humane Society International (HSC), een organisatie die in heel Azië campagne voert om voorgoed een einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees.
.
Yulin hondenvleesfestival: tiendaagse hel op aarde voor duizenden honden
Gestolen huisdieren
De geredde honden waren ernstig uitgedroogd en ondervoed, hadden een vieze vacht en één hond was zijn oog kwijt. Het merendeel van de honden waren kleine rassen die typisch zijn voor huisdieren in China en een vriendelijke golden retriever. Ze reageerden wanhopig op hun redders, waardoor het vermoeden bestaat dat de honden gestolen huisdieren waren.
De meeste honden en katten die terechtkomen in de misselijkmakende vleeshandel in China zijn huisdieren en zwerfhonden die van de straat of uit de achtertuin zijn gestolen, vaak met behulp van gif of vanglijnen. Ze worden in kooien van ijzerdraad gepropt en van uren tot dagenlang door het land gereden, voordat ze het slachthuis bereiken waar ze worden doodgeslagen.
.
Getraumatiseerde honden
Schokkende beelden laten de taferelen zien waar de activisten mee te maken kregen, zoals getraumatiseerde honden die in dezelfde kooi stonden als hun geslachte soortgenoten, dode honden die op de vloer liggen en stapels met hondenvachten verspreid door het slachthuis. Een van de Chinese activisten, Teng zei:
“Dit was een van de smerigste en bloederigste hondenslachterijen die we ooit hebben gezien. De honden waren die ochtend net per vrachtwagen aangekomen en we waren er kapot van dat we te laat waren aangekomen om vijf honden te redden die al waren gedood. De meeste honden begroetten ons opgewonden en trokken aan de tralies van de kooi om aandacht te krijgen, terwijl anderen echt ingetogen en geschokt waren. Nu zijn ze allemaal veilig en krijgen de medische zorg, voedsel, water en liefde die ze zo hard nodig hebben om te herstellen van hun angstaanjagende beproeving. Ze stonden op het punt gedood te worden voor de markten van Yulin.”
Hondenvleesfestival moreel niet te rechtvaardigen
Uit een nieuwe enquête die eerder deze maand werd gepubliceerd, blijkt dat 19,3% van de inwoners van Yulin tegen een verbod op de handel in hondenvlees is, terwijl 70% zegt dat een verbod weinig of geen invloed op hun leven zou hebben. Ongeveer 81% had geen bezwaar tegen een verbod toen hen werd gevraagd of Yulin in de voetsporten zou moeten treden van steden op het Chinese vasteland zoals ShenZhen, dat in 2020 een verbod op honden- en kattenvlees invoerde. Uit de enquête bleek ook dat 73% van de inwoners van Yulin af en toe honden- of kattenvlees eet en 18% helemaal niet. Beleidsspecialist van HSI China, Peter Li:
“De wrede slachting van honden en katten voor de handel in Yulin is moreel niet te rechtvaardigen en de hartverscheurende beelden van deze reddingsactie laten zien waarom. Deze arme dieren hebben een verschrikkelijke vangst en uitputtend transport moeten doorstaan, om uiteindelijk in een smerig slachthuis te belanden en getuige te zijn van de brute afslachting van andere honden. We zijn de Chinese activisten zo dankbaar dat ze zich hebben verzet tegen deze afschuwelijk wrede handel. De meeste mensen in China staan niet achter deze wreedheid en uit onderzoek blijkt dat zelfs in Yulin de meeste mensen niet tegen een verbod zijn. Het is tijd om een einde te maken aan deze ellende.”
Drie van de geredde honden worden verzorgd door de lokale Guangxi dierengroep en de andere zestien honden zijn met steun van HSI overgebracht naar het veterinaire asiel van Vshine in het noorden van China.
.
#GNvdD: 21 honden gered van illegale hondenvleesboerderij Zuid-Korea
Verspreiding dodelijke ziektes
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat de handel in hondenvlees dodelijke ziektes verspreidt, zoals cholera en hondsdolheid. Yulin is al lange tijd een stad met een van de hoogste aantallen gevallen van hondsdolheid bij mensen en de lokale handel staat haaks op het doel van de Chinese regering om hondsdolheid in China uit te roeien in 2025. Het verkopen en verwerken van vlees van zieke en stervende honden in Yulin is ook een serieuze overtreding van de Chinese wet op de voedselveiligheid.
Feiten over Yulin en de Chinese handel in hondenvlees:
- Het hondenvleesfestival is geen traditioneel festival. Het werd in 2010 gelanceerd door hondenvleeshandelaren om het eten van hondenvlees aan te moedigen en de verkoop te stimuleren. Voor 2010 kende Yulin geen geschiedenis van commerciële verkoop van honden- of kattenvlees.
- Toen het festival in 2010 van start ging, werden er naar schatting 15.000 honden gedood tijdens de belangrijkste dagen. Onder Chinese en internationale druk daalde het aantal tot 3000 honden. In de weken voorafgaand aan het festival worden er nog steeds vele honderden honden per dag gedood.
- Uit een enquête uit 2016 bleek dat 69% van de mensen in China nog nooit hondenvlees had gegeten.
- Naar schatting worden er 30 miljoen honden per jaar in heel Azië gedood voor hun vlees, waarvan 10 tot 20 miljoen in China.
- Opiniepeilingen in Zuid-Korea laten zien dat de meerderheid van de burgers (87%) geen hondenvlees eet of van plan is dat in de toekomst niet te gaan doen. President Yoon Suk-yeol heeft zijn steun uitgesproken om een einde te maken aan deze praktijk.
- Hondenvlees is verboden in Hong Kong, Taiwan, Thailand, Singapore en de Filipijnen, de steden Shenzhen en Zhuhai op het vasteland van China, de provincie Siem Reap in Cambodja en in 21 steden en regio’s in Indonesië.
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?