Twee honden hebben een kleine zeeschildpad gered die was gestrand op de kust van Moel-Y-Don in Anglesey, Wales (VK). Ze hebben voorkomen dat hongerige meeuwen het diertje werd opaten door de schildpad tegen de vogels te beschermen.
De schildpad kreeg de naam Tonni, vernoemd naar ‘ton’, wat ‘golf’ betekent in het Welsh. Het beestje werd ongeveer 1,6 kilometer gevonden van de plek waar schildpad Menai werd gered in 2016. Tonni is een onechte karetschildpad (Caretta caretta) van slechts 25 centimeter lang en weegt minder dan een kilo. Het is onduidelijk welk geslacht hij heeft, omdat hij nog zo klein is. Het is een wonder dat hij is gered.
De honden waren op het strand voor een wandeling. Toen de eigenaar van de twee honden Winnie en Kerry zag dat Tonni nog leefde, belden ze Anglesey Sea Zoo voor hulp. Tonni was in een comateuze toestand, uitgedroogd en ondervoed. Hij krijgt nu intensieve specialistische zorg en ieder uur wordt er gecontroleerd.
Eerste nacht overleefd
Volgens deskundigen in de dierentuin sterven koud gestrande schildpadden vaak tijdens het reanimatieproces en de eerste 48 uur van de zorg zijn cruciaal. Volgens een woordvoerder van de dierentuin zag het er veelbelovend uit, want Tonni had de eerste nacht overleefd. De woordvoerder zei:
“Hij is hier in de best mogelijke handen. We hopen dat hij volledig zal herstellen, maar het is te vroeg om daar nu al zeker van te zijn, want Tonni verkeert nog in een uiterst kritieke toestand. Hoewel hij momenteel goed reageert op de behandeling, is de schildpad er ernstig aan toe door zijn beproeving en bestaat de mogelijkheid dat hij het niet overleeft. Zijn vooruitgang in de komende dagen zal een indicatie geven van zijn vooruitzichten op lange termijn.”
De enige inheemse zeeschildpad in Engeland is de grootste soort ter wereld, de lederschildpad. De onechte karetschildpad wordt bedreigd en beschermd door de regelgeving van de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES), maar is wereldwijd een van de meest voorkomende zeeschildpadsoorten. Onechte karetschildpadden komen overal ter wereld voor in gematigde en tropische zeeën bij een temperatuur tussen de 15 en 28 graden Celsius. Zo leven ze bijvoorbeeld in de Middellandse Zee en de centrale en zuidelijke Atlantische Oceaan.
Gevolg klimaatverandering
Zowel volwassen als jonge exemplaren van deze soort zijn tijdens de warmere zomermaanden voor de kust van Engeland al vaker waargenomen, als gevolg van de opwarming van de aarde en de stijging van de zeetemperatuur. Maar de soort kan niet tegen de koude wintertemperaturen. In de wintermaanden strandt de soort regelmatig op stranden in Zuid-Ierland en de westkust van Engeland.
De onechte karetschildpadden worden traag bij temperaturen onder de 15 graden Celsius en als de temperatuur onder de 10 graden komt, raken de dieren in coma of ‘cold shock’. Een schildpad in deze toestand lijkt dood te zijn, maar als hij op tijd wordt gered, kan hij nog tot leven worden gewekt en behandeld worden. De eigenaar van Anglesey Sea Zoo, Frankie Hobro, was verbaasd dat de schildpad werd gevonden omdat hij zo klein is. Ze zei:
“We zijn erg blij met de vooruitgang die Tonni de afgelopen 12 uur heeft geboekt. Na een veterinaire behandeling met een boost van vitaminen en vloeistoffen, na een eerste 48 uur van intensieve verzorging en monitoring, begint de kleine Tonni veelbelovende tekenen van sporadische activiteit en rust te vertonen, en we gaan nu van de eerste fase van intensieve verzorging over op intermediate care. We zijn allemaal erg trots op deze pittige kleine schildpad en hoewel het nog vroeg is, hopen we nu op een positief resultaat. Wij zijn de persoon die Tonni heeft gevonden bijzonder dankbaar en er is geen twijfel over mogelijk dat deze kleine schildpad niet meer in leven zou zijn zonder het snelle handelen. Onze medewerkers werken er hard aan om Tonni te rehabiliteren, zoals we met succes hebben gedaan met de schildpadden Menai en Tally, en we hopen dat hij zal overleven en snel zal herstellen, zodat hij kan worden teruggevlogen en vrijgelaten in warmere wateren verder naar het zuiden.”
.
Terug naar het wild
Anglesey Sea Zoo is van mening dat grote migrerende zeedieren zoals zeeschildpadden in het wild thuishoren en daarom zal Tonni ook niet worden tentoongesteld na herstel, maar zal hij in het wild worden uitgezet. Een woordvoerder zei:
“We willen er bij het publiek op aandringen om goed uit te kijken of er nog meer zeeschildpadden aanspoelen op de plaatselijke stranden, vooral in de winter en na het stormachtige weer dat we nu hebben, want in vorige winters zijn er in korte tijd meerdere tropische schildpadden aangespoeld.”
.
Gestrande schildpadden lijken vaak dood, maar verkeren in een soort ‘slaaptoestand’ of zijn fysiologische uitgeschakeld door de lage temperaturen. Als je een schildpad vindt, raak hem dan niet aan en zet hem ook niet terug in het water. Neem contact op met de regionale dierenambulance.
Bronnen:
- BBC
- NorthWalesLive
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer