In Utrecht is afgelopen woensdag een hond in veiligheid gebracht, die naar verluid al twee weken in een tuin aan de ketting lag. De eigenaren waren op vakantie gegaan zonder eten en drinken voor de hond achter te laten.
Een van de buren informeerde de politie, die de herder in de tuin in Kanaleneiland aantrof. Een van de agenten vertelt:
“Het dier lag aan een ketting en had zo’n anderhalve meter om zich te bewegen. Het lag er bezaaid met hondendrollen en ook zijn vacht zat helemaal onder.”
De hond is in beslag genomen omdat hij aan zijn lot was overgelaten. Hij verkeert nu in een opvangcentrum, waar de hond volgens de agent ‘wel de juiste aandacht en liefde krijgt’.
Akelige twee weken
In eerste instantie lukte het de politie niet om de hond mee te krijgen. Na wat pogingen met een stuk worst werd er een speciale hondenopvang uit Amsterdam bij gehaald. Verwaarloosde honden worden vaker door de politie naar dergelijke locaties gebracht. Dit is dan ook niet de eerste keer dat wij over een dergelijk voorval schrijven. De vakantieperiode is altijd een akelige tijd, waarin vele dieren worden achtergelaten – thuis zonder verzorging of gedumpt in het bos. Ook komt het voor dat de dieren worden meegenomen, om vervolgens in een hete auto te stikken.
Intussen is er een proces-verbaal opgemaakt en is het aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of er gevolgen zullen zijn voor de eigenaren van de verwaarloosde herdershond. De woordvoerder van het OM, Dik Nagtegaal, zei hierover: ‘Onderzoek zal moeten uitwijzen of er sprake is van opzet of overmacht.’ Indien het eerste het geval is, zal er hoogstwaarschijnlijk een boete worden uitgedeeld. De kans dat de hond dan terugkeert naar zijn baasjes is klein.
Welke straf?
Momenteel heeft het OM een enquête openstaan om de strafvorderingsrichtlijnen voor dierenmishandeling aan te passen. Vul deze hier in.
Bronnen:
- AD
- michael_politie/Instagram
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?