Een Chinese fokker bracht zijn hond voor een bizarre ingreep naar een dierenziekenhuis in Beijing: hij vond dat zijn mastiff te veel huidflappen op de kop had en daarom kreeg het dier een facelift. De hond mankeerde medisch gezien niets, maar zijn eigenaar, Mr. Yu, dacht dat als zijn Tibetaanse mastiff een strakker gezicht zou hebben, eigenaren van teefjes meer interesse in de fokreu zouden hebben.
De onzinnige esthetische ingreep kostte het dier zijn leven. Het doel van de ingreep was om meer inkomsten te genereren voor Mr. Yu. Dit geld loopt hij door het overlijden van zijn hond mis. Daarom klaagt Mr. Yu het dierenziekenhuis nu aan: hij eist 880,000 yuan ( € 107.170,-) ter compensatie, het bedrag dat hij vorig jaar voor de hond betaalde.
Mr. Yu heeft ook andere honden laten opereren; hun oren stonden naar zijn mening niet recht genoeg. Hij heeft een fokkerij met 30 honden. Tibetaanse mastiffs zijn populair in China: ze zijn een statussymbool voor de nouveaux riches. Hoever dit is doorgeslagen legt de succesvolle hondenfokker Li Yongfu uit:
‘Als je rijk bent kunt je met gemak een groot huis of een Lamborghini kopen. Maar een volbloed mastiff bezitten is andere koek. Hiermee bewijs je je rijkdom, macht en smaak.’
Chinese dierenwelzijnsvertegenwoordigers zijn woest op Mr. Yu. Dat hij zijn hond plastische chirurgie liet ondergaan, omdat hij vond dat de hond er mooier van zou worden, vinden ze respectloos. Daarnaast zijn ze van mening dat het dierenmishandeling is om Tibetaanse mastiffs in stedelijke gebieden als Beijing te houden: de dieren komen oorspronkelijk van de grasvlaktes in Centraal-Azië,
waar ze als waakhonden werden gehouden.
Plastische chirurgie voor je huisdier, het is iets waar dierenliefhebbers als Zhang Mingming van gruwen: ‘Een dier is een levend wezen, geen speelgoed!’
Qin Xiaona van de Capital Animal Welfare Association vindt dat de eigenaar van de Tibetaanse mastiff geen enkele rekening heeft gehouden met het belang van zijn hond. Dat de man zelfs nog geld wil vangen nu het dier is overleden, noemt ze schandalig.
Bronnen: Care2, Wikipedia, Care for Chinese Animals ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Nooit geweten dat er in China dierenwelzijnsorganisaties actief zijn. Zullen wel overuren draaien, maar of ze ooit al wat bereikt hebben……..
Als je bij Bronnen ‘Care for Chinese Animals’ aanklikt, zie je wat deze organisatie doet. Ik stond er ook van te kijken Jeanco, deze mensen zullen het behoorlijk zwaar hebben en de meest gruwelijke dingen zien. Toch fijn dat ook daar mensen hun uiterste best voor de dieren doen.
Wacht even hoor en de DA die de operaties klakkeloos uitvoert dan? Vlak die ook niet uit