‘Hond aan de lijn!’ hoor en zie je de laatste jaren steeds vaker. De maatschappelijke roep hiertoe wordt sterker. De bordjes met ‘Hond aan de lijn’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Je ziet ze binnen de bebouwde kom, in het bos, op de heide. Er zijn bijna geen plekken meer waar je de bordjes níet ziet. Het is niet voor niets. En als directeur van de Hondenbescherming kan ik niet anders dan het hartgrondig eens zijn met de oproep.
In Nederland lijdt namelijk één op de drie huisdieren aan overgewicht. Een percentage dat almaar stijgt. In Groot-Brittannië is op dit moment al meer dan de helft van de honden te zwaar. Te veel snacks, te veel junkfood en te weinig beweging. Niets menselijks is het huisdier vreemd!
Met één verschil. Honden zijn afhankelijk van óns voor hun voedselinname. Elk pondje gaat door het mondje, maar bij het hondje zijn wíj verantwoordelijk. Een klein vetlaagje zal een gemiddelde hond zeker niet hinderen. Veel dieren echter, zijn echt flink veel te zwaar. Het gevolg: ademhalings- en hartproblemen, pijnlijke poten, suikerziekte, voortijdig overlijden. Een te dikke hond lijdt.
Triest genoeg lijkt vooral misplaatste liefde oorzaak van het leed. Juist ouderen stellen hun hond te vaak de vraag ‘koekje erbij?’ waarop de hond te vaak ‘graag’ kwispelt. Ik ben ook zo iemand die slecht tegen smekende hondenoogjes en bedelende staartjes kan. Gelukkig heb ik een redding: de hondenmand. Tijdens het eten ligt de hond met zijn zorgvuldig ingestudeerde hongerige blik in de mand. Ver weg van de verleidingen. De hond neemt me dat in dank af. Na de koffie of het eten is er namelijk één verantwoord hondenkoekje. Net zo lekker en hij blijft er fit bij.
Ouderen houden vaak enorm veel van hun hond. Dan is het bijzonder moeilijk om zijn smekende oogjes en kwispelende staartje te weerstaan. Liefde is dodelijk, blijkt maar weer. En ze gaat ook nog eens door de maag.
Hoogste tijd voor verandering. Tijd om de hond te laten lijnen op verantwoorde wijze. ‘Hond aan de lijn’ dus! En tijd om veel meer naar buiten te gaan met de hond. Bewegen! Dat is goed voor de hond, goed voor de eigenaar en goed voor de samenleving. Een bewegende eigenaar is immers gezonder en zal minder gezondheidszorgkosten maken. Dat vergeten de gemeenteambtenaren die onvoldoende zorgdragen voor veilige hondenlosloopgebieden nog wel eens. Lekker op stap samen. Lekker de hond laten loslopen en samen genieten.
Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ineke van Herwijnen
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Beste Ineke,
Ik had- en heb nogmaals- het artikel in rust geheel doorgelezen.
Ook toen ik mijn eerder reactie schreef begreep ik waar het over ging en wat de bedoeling van het artikel behelst. Gezien verdere reacties op het artikel is het mischien niet geheel duidelijk dat het hier een kwinkslag betreft.
Mijn kritiek nogmaals doorlezend vind ik deze toch wel een beetje te fors.
Echter na jarenlang te hebben geprobeerd -en soms met succes- honden eigenaren er van te doordringen dat een groot deel van de problemen die zij met hun viervoeter ondervinden te wijten is aan onvoldoende beweging ben ik ongetwijfeld overgevoelig op dit punt.
Ik blijf echter van mening dat -juist doordat men over het algemeen alleen de kop leest- dat het artikel niet doet waar het voor bedoelt is. En dat is jammer…
Als eigenaresse van 2 newfoundlanders, die maar 1 hobby hebben, en dat is eten, weet ik hoe moeilijk het is om deze honden op een verantwoord gewicht te houden. Want dit soort grote honden hebben vaak last van heupdisplasie. En hoe zwaarder de hond is, hoe moeilijker zij lopen.
Eigenlijk staat dit ras zijn/haar hele leven al op dieet. De eetlust van deze honden is groter dan goed voor hen is.
Voor newfoundlanders is lopen eigenlijk helemaal niet zo goed. ZWEMMEN!!!!! Dat is voor deze honden de oplossing. Hiermee verbranden ze veel energie zonder hun gewrichten te belasten.
Maar dit laatste kan alleen gebeuren als de hond NIET aangelijnd is.
Maar dit onderwerp ging over het gewicht van de hond en niet over het wel of niet loslopen ervan.
Prima… honden moeten niet te dik zijn. Dieren moet je in hun waarde laten en niet overvoeren, ze liefde en zorg geven en ze laten rennen en springen… helemaal top!
Maar ik hou zelf niet zo van honden, ik ben er soms zelfs een beetje bang voor. Ik fiets over Almere’s lommerrijke fietspaden naar mijn werk, elke dag. En ja hoor… in de verte loopt een hondenbezitter met zijn lieve trouwe viervoetertjes… Nu zitten deze meestal aangelijnd, dus daar kan je weinig van zeggen, maar waarom in vredesnaam aan zo een idiote uitlooplijn die van een hond een ongelij(n)d projectiel maakt. Op het moment dat je belt, schiet zo een honden bezitter in de stress, het hondje gaat bij voorkeur oversteken, van de uitlooplijn een efficiënt struikeldraad makend, en ik moet zwaar in de remmen. Als je dan vraagt of ze niet beter kunnen opletten, want het is tenslotte een FIETSpad, kun je een geirriteerde reactie verwachten. Sommige laten hun hond gewoon loslopen… en die reageren dus niet echt handig op een fietsbel. Meestal trekt dat de aandacht die je nu juist niet wilde. Het beest, liefst zo een formaat halve fietshoogte, wil kennis komen maken of ziet je als vluchtwild. In het ene geval nog wel gezellig, in het laatste uitermate beangstigend als het beest als een dolle achter je aan begint te rennen.
U ziet… ik hou niet zo van honden langs of op het fietspad… maar ok, die beesten moeten ook poepen. Mag het gewoon aan de lijn, zo een die niet langer wordt als het hondje gaat lopen?
Loslopen mag, diep in het bos, waar geen fietsers zijn, lekker springen, rennen, snuffelen en poepen. Vallen de beestjes en baasjes mooi van af… is ook wat verder lopen, he, dieper het bos in.
Beste Aafke,
Jammer dat je de column niet helemaal hebt gelezen. Ik hoop dat je dat als nog wilt doen. Dan zul je zien dat het als column is geschreven en gaat over overgewicht bij honden.
Kijk ook even op onze site. Er staat een webartikel dat uitleg geeft over het doel van de column en je zult er zien dat wij ons regelmatig inzetten voor verantwoord loslopen.
even doorlezen en je ziet de grap ervan in!! het is dan ook een waarheid als een koe …
ik vond het wel tekent dat een woord, verkeerd begrepen, zoveel los kan maken bij mensen …….
Dank Erica :-)
Dit artikel- hond aan de lijn- is de groots mogelijke kul.
Als honden eigenaren hun hond daadwerkelijk zouden opvoeden zouden honden niet overal poepen, achter wild en vogel aangaan, kortom, geen overlast veroorzaken.
De wildgroei van borden zoals: hond aangelijnd en verboden voor honden is voor een deel te wijten aan gemakzucht van honden eigenaren.
Honden aan de lijn kunnen hun energie onvoldoende kwijt, honden moeten kunnen rennen, snuffelen, vrij van een koortje naar de baas. Honden aan de lijn tonen dikwijls agressie of juist angst en ongeïnteresseerdheid naar soortgenoten omdat ze niet op de juiste manier hebben kunnen socialiseren met andere honden.
Vrij rondrennen voor een goed onder appel staande hond zorgt ervoor dat er geen overgewicht ontstaat, een half uurtje lopen aan de lijn doet vrijwel niets tegen de dagelijkse koekjes.
Woest wordt ik van zo’n kortzichtig ongenuanceerd artikel van iemand waar naar geluisterd wordt.
Jammer Cor Vroomen, dat je de column niet helemaal hebt gelezen. Dan had je gezien dat het gaat over overgewicht bij honden en dat in de column juist wordt aangegeven dat verantwoord loslopen overgewicht tegengaat. De schrijver is het helemaal eens met het feit dat honden verantwoord kunnen (en moeten) loslopen als hun eigenaar voldoende zorg draagt voor het welzijn van de hond en de omgeving. Ik hoop dat je de column in rust nog een keer helemaal kunt doorlezen en de kwinkslag dan wel kunt waarderen.