Uitpuilende ogen, te kleine schedeltjes en te platte neuzen, waardoor normaal ademhalen nauwelijks mogelijk is. Het zijn allemaal welzijnsproblemen bij bepaalde rashonden, die inmiddels algemeen bekend zijn. Door nieuwe wetgeving is het fokken van honden die welzijnsproblemen hebben door hun uiterlijke kenmerken niet meer toegestaan. Toch zegt de NVWA geen criteria te hebben om te kunnen controleren op het fokken met Franse bulldogs, honden met een extreem platte snuit en te korte staart.
Stichting Dier & Recht deed een verzoek tot handhaving bij een specifieke fokker van Franse bulldogs en deze werd afgewezen. Daar heeft de Stichting bezwaar tegen aangetekend, dat helaas ongegrond is verklaard. Maar Stichting Dier & Recht strijdt door en is daarom in hoger beroep gegaan en uitgekomen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Volgens Dier & Recht vertraagt de NVWA daarbij echter de rechtsgang door steeds maximaal de tijd te nemen voor haar reacties.
“Wij laten ons hierdoor niet demotiveren”, aldus Hans Baaij, directeur van Stichting Dier & Recht.
Sinds 1 juli is het ‘Besluit houders van dieren‘ in werking gegaan. Daarin is onder andere bepaald dat het verboden is om honden te fokken op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. De wet is heel duidelijk, zegt Hans Baaij directeur van Stichting Dier & Recht:
“De wet verbiedt het fokken van honden met schadelijke kenmerken, dus kleine schedel, korte staart of rare huidplooien”.
Volgens Baaij is het gevolg van deze nieuwe wet dat veel rashonden eigenlijk niet meer gefokt mogen worden. Zo is een van de populairste rashonden van dit moment de Franse bulldog. Dier & Recht heeft de nieuwe regels naast de rasstandaard van de Franse bulldog gelegd en de conclusie is ronduit schokkend:
“Als er nu een Franse bulldog wordt gefokt, dan is het volgens ons zo dat de wet wordt overtreden. Niet op 1 punt, maar op 10 punten”.
Bron: Rashondenwijzer.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Heel goed en we weten natuurlijk wel dat de NVWA achter het bedrijfsleven staat en niet maar zo de kant kiest voor de dieren.
Hoop dat al die rare rashonden met hun problemen zo snel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen, niet via euthanasie, maar uitsterven doordat er niet meer mee gefokt mag worden, hetzelfde geld voor de zielige melkkoe.