Horrorfokker Jan P. uit Eersel meent nog steeds dat hij niets verkeerd heeft gedaan en wil ondanks een houdverbod weer opnieuw beginnen. Maandag diende het hoger beroep van Ospel BV tegen de handhavingsbesluiten van de NVWA, inzake de misstanden bij Kwispel Enzo in Eersel. Ospel BV is een van de identiteiten van de beruchte horrorfokker. Maar het hoger beroep lijkt slechts uitstel van zijn laatste adem.

Hoger beroep horrorfokker Jan P. lijkt laatste adem
Hoger beroep horrorfokker Jan P. lijkt laatste adem | Foto: ©HouseofAnimals

Horrorfokker Jan P. heeft jarenlang onder beestachtige omstandigheden honden gefokt. Zijn personeel behandelde hij al even slecht. Onthullingen van House of Animals leidden tot zijn ondergang, met hoge dwangsommen en inbeslagname van zijn dieren. Hij kreeg ook een houdverbod, het eerste in zijn soort sinds dit juridisch is ingevoerd. P. blijft echter in de ontkennende fase en probeert via hoger beroep zijn lot uit te stellen.
.

Exit voor horrorfokker Jan P. in Eersel

‘Ik ga zeker door’

In tegenstelling tot eerdere rechtszaken was Jan P. afgelopen maandag 8 april zelf aanwezig. Al bij de opening werd de toon door hem gezet:

“Ik heb een nieuwe onderneming opgezet en ga zeker door met het houden van dieren.”

De rechter vraagt daarop ‘Niet privé maar bedrijfsmatig?’ ‘Klopt’, luidt het antwoord.
.

Illegale horrorfokker in Eersel ontmaskerd met ruim 500 honden

‘Alles de schuld van House of Animals’

Volgens de advocaat van de horrorfokker staan in de inspectierapporten van de NVWA  slechts momentopnames. De honden zouden alleen voor hun eigen veiligheid tijdens controle in de kennel zitten. ‘Maar daarna gaan ze er zeker uit en niet alleen als de hokken worden schoongemaakt’, aldus de advocaat. Er zat volgens hem te veel tijd tussen de controle en het besluit de bedrijfsvoering van Jan P. te beëindigen en de dwangsommen waren ‘onevenredig hoog’, zo werd geklaagd. En er werden onwaarheden verteld:

“De inbeslagname van de honden is onder druk van House of Animals tot stand gekomen. Bij de honden is alleen wat tandsteen geconstateerd.”

Volgens de advocaat van Jan P. had dit ter plekke opgelost kunnen worden. De jurist van de NVWA is echter aanwezig met twee dierenartsen en een betrokken inspecteur. Alle argumenten die de advocaat van Jan P. poneert verdwijnen naar het land der fabelen. Bij 60 honden is een vergevorderd stadium van tandsteenproblemen aangetroffen. Het duurt maanden eer het zo ernstig is als aangetroffen bij die honden. De dieren moesten onder narcose om geholpen te worden.
.

.
Er is gefokt met honden die afwijkingen en gebreken hadden. Een gedragswetenschapper heeft gekeken naar gedrag en constateerde angst bij de dieren. Honden hadden schurft ten gevolge van de huisvesting, met slechte hygiëne, te veel dieren bij elkaar en het moeten leven in een vochtige omgeving.
.

435 honden weggehaald bij horrorfokker in Eersel

Laatste adem

Horrorfokker Jan P. neemt maandag ook zelf het woord en beweert onder meer:

“Superkwaliteit honden hadden wij liggen. Ik ontken niet dat ik er te veel had. Maar nergens werden de honden zo goed verzorgd als bij ons. Waar ze daarna opgevangen zijn was het veel slechter. De ambtenaren maken de regels ter plekke. Vandaag moet het zo morgen moet het dat. Als je honden uitlaat worden ze ook nat.”

Daarmee verweert horrorfokker P. zich op het feit dat honden doorweekt aangetroffen zijn en ze in een nat hok zaten.

“De vloer lijkt nat maar dat komt omdat het heel hard beton is dat ziet er gewoon nat uit maar dat is het niet.”

.

Hoger beroep horrorfokker Jan P. lijkt laatste adem
Slachtoffer horrorfokker Jan P. | Foto: ©House of Animals

De jurist van de NVWA zegt in haar pleitnota dat geen van de maatregelen die zijn getroffen om de gezondheid van de dieren te waarborgen het beoogde effect had. Op verschillende momenten zijn honden meegenomen, maar daarna is Jan P. weer andere dieren gaan houden. Ook ten aanzien van deze dieren schoot de verzorging tekort. Op 11 maart zijn ze allemaal meegenomen, waarbij helaas ook dode dieren werden aangetroffen. Volgens de verdediging hebben de houders geen enkele mogelijkheid aangegrepen om de situatie te verbeteren.

“Verweerder heeft alle vertrouwen verloren dat er ooit verbetering komt.”

Uiterlijk 2 juli is de uitspraak en zal de laatste adem klinken.
.

Karen’s blog: NVWA jaren op de hoogte van horrorfokker

©AnimalsToday.nl | House of Animals