Vaak wordt gedacht dat een kat een makkelijk te houden huisdier is dat prima alleen kan zijn. Maar niets is minder waar. Dat katten solitaire jagers zijn die hun prooien niet graag delen, betekent niet dat ze geen behoefte hebben aan contact met soortgenoten. Neem katten in het wild, zij leven in populaties bestaande uit moederpoezen met hun jongen. Binnen deze sociale groepen helpen de dames elkaar zelfs bij de bevalling!
Katten in het wild
Onderzoek heeft uitgewezen dat poezen binnen een groep vaak een groot gedeelte van hun passieve uren samen doorbrengen. Dat kan variëren van samen slapen en elkaar wassen tot vriendelijke aanrakingen tijdens het passeren. Katers leiden van nature meer een zwervend bestaan, op zoek naar vrouwtjes. Toch kunnen ook katers deel uitmaken van een kattenpopulatie. Op boerderijen bijvoorbeeld leven katten in een gezamenlijk leefgebied, vaak wel met een eigen territorium. Want ook dieren die in een groep leven, houden ervan om zo nu en dan tijd alleen door te brengen.
Sociaal gedrag van huispoezen
Katten stellen dus wel degelijk prijs op onderling contact. Hoewel niet alle katten elkaar even aardig vinden. Tussen de katten onderling kunnen, net als bij mensen, vriendschappen groeien. Maar ook vijandschappen komen voor. Sommige katten kunnen elkaar niet luchten of zien! Het is daarom belangrijk dat er voldoende schuilplaatsen, voederbakken en kattenbakken in huis zijn. Zo kunnen de katten elkaar vermijden. En komt het toch tot een confrontatie? Ook aanvaringen met soortgenoten behoren tot sociaal gedrag.
Behoefte aan gezelschap
Een kat die alleen gehouden wordt, kan sociaal depressief raken. Dit is zeker het geval als hij niet naar buiten kan waar interactie met soortgenoten mogelijk is. Een eenzame kat op drie hoog achter is dus geen goede optie. Als er niet tegemoet gekomen wordt aan de natuurlijke behoefte aan gezelschap, kan dat leiden tot eenzaamheid en stress. Het advies luidt dan ook: zorg dat katten interactie kunnen hebben met soortgenoten.
Tweede kat
Tot slot een aantal tips voor wanneer er wordt besloten gezelschap in huis te halen. Poezen en katers kunnen het vaak prima met elkaar vinden, kies daarom voor een dier van het andere geslacht. Daarnaast geniet het de voorkeur om een nieuwe soortgenoot te nemen van ongeveer dezelfde leeftijd. Een oudere kat zal het gezelschap van een jong, speels katje waarschijnlijk niet op prijs stellen. En een kat die altijd alleen heeft geleefd, heeft vaak onvoldoende sociale vaardigheden om fijn met een soortgenoot te kunnen omgaan. Tot slot, hou bij het vervangen van een overleden kat rekening met een rouwperiode van 6 maanden.
Loesje
De klik tussen katten is moeilijk te voorspellen. Neem in alle gevallen voldoende tijd om de katten aan elkaar te laten wennen. Gebeurt dit te snel, dan is de kans groot dat het mis gaat en de nieuwe kat weer weg moet. Zelf zorg ik sinds haar geboorte voor Loesje, een oude poes van 20 jaar. Sinds het overlijden van haar dochter Pino een paar jaar geleden brengt zij haar dagen alleen door. Zeker omdat wij overdag weg zijn, is dat een eenzaam bestaan. Maar op die leeftijd opnieuw wennen aan een ander dier is niet in haar belang. Sinds onze verhuizing naar een huis met een tuin trekt ze er gelukkig, ondanks haar leeftijd, graag op uit. Maar nooit buiten de tuin; deze dame ontvangt haar katers bij voorkeur op eigen terrein, dicht bij het kattenluikje!
©PiepVandaag.nl Helma van de Vondevoort, directeur van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren