Laten we eerlijk zijn: het maakt niet uit hoe sociaal je bent, soms heb je even een pauze nodig van andere mensen. En het maakt niet uit hoeveel vrienden je hebt, er zullen altijd mensen zijn die je minder prettig in de omgang vindt. Niemand houdt van iedereen, dat is een feit.
Hetzelfde geldt voor onze trouwe viervoeters: niet alle honden vinden alle andere honden leuk. Dr Sharon Crowell-Davis, professor aan het College of Veterinary Medicine van de Universiteit van Georgia, Verenigde Staten:
“We hebben een heel spectrum aan honden. Zo zijn er die agressief reageren als ze in de verte een andere hond zien en er zijn er die vriendelijk reageren op zowat iedere hond die ze van dichtbij zien.”
En er is een middenweg – honden die sommige soortgenoten wel leuk vinden en andere niet. Hoewel je misschien best begrijpt dat jouw blaffer, net als jijzelf, aan een aantal honden de voorkeur geeft boven anderen, kan het moeilijk zijn om in te zien hoe die keuzes worden gemaakt.
Om te begrijpen hoe honden socialiseren moeten we teruggaan naar de basis van hondencommunicatie, legt Dr Crowell-Davis uit:
“Ze communiceren met elkaar op een manier die wij niet begrijpen. Wij zijn daar gewoon helemaal blind voor”.
Een hond ziet iets in de lichaamstaal van zijn soortgenoot of pikt olfactorische aanwijzingen op die bepalen of hij de ander wel of niet leuk vindt. En, merkt Dr Crowell-Davis op, ze kunnen deze subtiele lichaamssignalen en geuren vanuit een aanzienlijke afstand waarnemen:
“[Honden] leven in een wereld van geurinformatie, ze zijn erdoor omgeven. De manier waarop wij een ruimte scannen en allerlei details zien – de boekenkast en het boek en de stoel – scannen zij de wereld om hen heen met hun neus, en tenzij de wind in de totaal verkeerde richting waait, pikken ze een enorme hoeveelheid olfactorische gegevens op.”
Een andere mogelijke reden waarom een hond een onmiddellijke afkeer heeft van een ander, is het verleden van het dier. Als je hond bijvoorbeeld is aangevallen door een grote witte hond, kan hij verlegenheid en intense angstagressie naar grote witte honden vertonen. Tenzij we ons bewust zijn van de geschiedenis van ons huisdier, zegt Dr Crowell-Davis, kan dit type respons een totaal mysterie voor ons lijken. Het werkt met zowel slechte ervaringen als goede ervaringen op die manier. Dr. Crowell-Davis:
“Soortgenoten die lijken op een geliefde hondenvriend, op een soortgelijke manier bewegen of vergelijkbaar ruiken, kunnen de reactie van de hond beïnvloeden.”
Het gedrag van je hond kan ook wat zeggen over jou, legt Dr Crowell-Davis uit:
“Het kan zijn dat je viervoeter je eigenlijk op een bijna bezitterige manier beschermt, terwijl de andere hond gewoon met zijn eigen zaken bezig is.”
Je huisdier wil dan niet in de buurt van die hond zijn – of wil hij niet dat jij dicht bij die soortgenoot komt.
Wanneer zoek je hulp?
Als de afkeer van je blaffer voor bepaalde honden intens of problematisch is – als hij bijvoorbeeld agressief is naar of angstig is voor een hond waarmee hij regelmatig in contact komt – moet je met je huisdier naar een gedragstherapeut. Maar als het iets milder is, zoals af en toe het vermijden van een andere hond in het park, adviseert Dr Crowell-Davis een intensieve positieve affirmatietraining:
“Laat de hond zitten voor een traktatie, naar je kijken voor een traktatie en ga dan met hem wandelen. Als je in de buurt van een andere hond komt, ga dan over op de traktatie-modus. Hij zal de aanwezigheid van andere honden beginnen te associëren met twee dingen: ten eerste met het zichzelf controleren en dus traktaties krijgen, en ten tweede met het krijgen van de traktaties zelf!”
De beste manier om te voorkomen dat dit soort afkeer echt een probleem wordt, is het volgens de wetenschapper zaak om je nieuwe pup mee te nemen naar een goede socialiseringscursus. Zij stelt ook voor om je jonge, opgroeiende hond vaak mee te nemen naar situaties waar hij prettige interactie met andere honden kan hebben:
“Wanneer je andere mensen met honden tegenkomt, vraag ze dan of hun dier vriendelijk is en of het goed is als de honden elkaar begroeten. Dat helpt je hond in de omgang met anderen.”
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Er zijn zo ongelofelijk veel redenen waarom een hond geen contact wil met andere honden. Dat mijn honden zich niet hoeven te verantwoorden van mij waarom ze dat contact niet willen. Ze willen op zo’n moment gewoon geen contact en dat respecteer ik. Bij een van mijn honden is er namelijk bijna altijd spraken van PIJN. En dat vergeten de meeste wetenschappers en gedragstherapeuten. Met alles, spelen, aaien, alles kan hem pijn doen. Hetgeen iemand die hem niet kent, niet ziet. Hij MOET maar aardig zijn van anderen. HIJ WIL GEEN CONTACT! Want hij heeft PIJN. Dit heb je te respecteren!
Ik vind dit een zeer eenzijdig kort door de bocht popie jopie artikel.
Door de broodfok zijn ook de meest “bijzondere” rassen ontstaan waardoor het “algemeen beschaafd honds” lastig is geworden voor honden…. een chow chow met krulstaart ….. dominant gedrag ? nee kan zijn staart vaak niet eens afrollen. Een sharpei fronst dominant ? nee is zo gefokt….. zo zijn er ook rassen waarvan de ogen slecht zichtbaar zijn door lang haar, afwijkende staartdracht etc waardoor de communicatie totaal anders wordt geïnterpreteerd dan dat werkelijk de bedoeling is. Dit kunnen vaak aanleidingen zijn tot confrontaties ……
Precies Leo, er moet een halt worden toegeroepen aan het fokken van vreemde hondenrassen.
Het loopt echt de spuigaten uit en dat komt ook vaak door de media.
Films met een bepaalde hondenras zorgt ervoor dat vele zo,n hond ineens moeten hebben.
Er zijn gewoon rages, vooral bij ons in de buurt zie ik ineens allemaal labradors, daarvoor moest iedereen een jack russel (kunnen zeer vervelend zijn).
Stoere mensen moeten vaak een bull terrier, want daar zijn andere mensen bang voor of een rottweiler (de naam zegt het al).
Heb zelf 2 bordercollies en die komen heel vaak in reclames voor en nu lopen er ook al mensen met deze fanatieke dieren in de stad rond, want ze kunnen zoveel kunstjes.
Mijn honden hebben een hekel aan herdershonden, omdat ze al vaak door dit soort honden zijn gebeten, maar daartussen zitten natuurlijk ook gewoon heel sociale honden, ook bij jack russels en bull terriers, het is vaak hun omgeving die de boel verzieken.
traktatie?? hahahaha mijn Tibbie (tibetaanse mastiff) is niet te verleiden met traktatie
mijn Rottweiler Floortje had ‘iets ‘ tegen honden die ziek waren, dan was ze werkelijk niet te houden, gelukkig zag ik meestal op tijd de rug haren omhoog gaan en maakte dan meteen rechtsomkeert om de hond in kwestie te ontlopen. en ja soms ging het wel es mis, en dan kon de zieke hond meteen naar een dierenarts en ik kon een beroep doen op m’n W.A. verzekering.