Nederland telt ruim 2 miljoen katten. Wij mensen vertroetelen ze en beschouwen ze als een lid van ons gezin. Maar hoe zit dat eigenlijk met katten zelf? Hoe zien zij mensen?
Volgens een onderzoek door kattengedragsdeskundige John Bradshaw zien katten mensen als katten en niet als een andere diersoort. Bradshaw werkt bij de University of Bristol en bestudeerde onze trouwe viervoeters jarenlang, waarna hij tot deze conclusie kwam. Volgens hem veranderen honden hun gedrag zodra er een mens bij is, maar katten niet. Volgens hem begrijpen katten mensen niet zoals honden dat doen.
“Er is veel onderzoek gedaan naar het gedrag van honden en hoe zij met mensen omgaan,” verklaart Bradshaw. “Het is zeer duidelijk geworden dat honden ons zien als een ander wezen dan zijzelf: zodra ze een mens zien, veranderen ze hun gedrag. De manier waarop een hond speelt met een mens is totaal verschillend van hoe hij speelt met een andere hond”.
Volgens Bradshaw hebben ze zulk gedrag nog niet bij katten waargenomen. “Ze weten uiteraard dat wij groter zijn dat zij, maar ze passen hun sociale gedrag niet aan. Hun staart de lucht in steken, rond onze benen kroelen en naast ons zitten is precies wat ze onderling ook doen”.
Mensen zouden meer rekening kunnen houden met het gedrag van de kat en de manier waarop zij ons zien. “Katten zijn sociale dieren, maar op een heel andere manier dan honden,” zegt Bradshaw. Veel katten lijden aan stress, wat leidt tot medische problemen. In plaats van het geven medicijnen, zou een onderzoek naar het gedrag van onze trouwe huisvrienden een betere oplossing kunnen brengen.
Bron: National Geographic ©PiepVandaag.nl Nynke van Dijk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?