H&M heeft plannen aangekondigd om tegen het einde van 2025 geen dons en veren meer te gebruiken in hun kleding. Het Zweedse bedrijf wil alleen nog maar gerecyclede dierlijke materialen gebruiken, afkomstig uit bijvoorbeeld pofjassen en kussens.

dons en veren
H&M stopt in 2025 met dons en veren in kleding | Foto: publiek domein

Dons is de zachte, fijne isolatielaag onder de veren van eenden en ganzen. Het wordt gebruikt in jassen, dekbedden en kussens. Op dit moment worden zowel deze dierlijke materialen gebruikt door H&M, maar door over te stappen op 100 procent gerecyclede materialen wil het bedrijf zijn impact op het milieu verminderen en de normen voor dierenwelzijn verbeteren.

Dons en veren

Dierenrechtenorganisaties, zoals People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) en Four Paws, hebben de dons- en verenindustrie bekritiseerd. Het oogsten van deze dierlijke materialen voor kleding gaat namelijk gepaard met extreme dierenmishandeling.

Dons en veren worden zonder verdoving uit de huid van ganzen en eenden getrokken. En naar schatting worden elk jaar miljoenen dieren getroffen door deze praktijken. Veel vogels worden hun hele leven lang herhaaldelijk geplukt.

Alleen gerecyclede bronnen in 2025

PETA voert al lange tijd campagne tegen grote modemerken om te stoppen met het gebruik van dons en veren. De organisatie pleit natuurlijk voor diervriendelijkere alternatieven. In mei hielden activisten, gekleed in eendenkostuum, een protest bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van H&M.

De activisten eisten een verbod op het gebruik van dons, en gezien deze verklaring van H&M, blijkt dit zijn vruchten af te werpen. “We streven ernaar om tegen het einde van 2025 alleen nog maar dons en veren te gebruiken die afkomstig zijn van gerecyclede post-consumer bronnen,” zo liet H&M weten.

Op dit moment wordt ongeveer 90 procent van het dons en de veren gerecycled uit gebruikte artikelen, maar het bedrijf wil dus naar 100 procent. Daarnaast wil H&M plastic afval omzetten in polyester voor kinderkleding, als onderdeel van haar toezegging om afval te verminderen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk