Melkkoeien hebben drie keer zo vaak kans op hittestress dan dertig jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De toename wordt veroorzaakt door de almaar stijgende melk- en daarmee hitteproductie van melkkoeien én het groeiende aantal hete dagen.
Anne Hilhorst van Wakker Dier:
“Hoogproductieve koeien kunnen de steeds hetere zomers niet goed aan. We moeten toe naar hittebestendige koeien die minder melk geven.”
Melkkoeien zetten gras en ander voer om in melk en daarbij komt veel warmte vrij. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij elke liter extra melkproductie de lichaamstemperatuur van een koe stijgt en ze hierdoor 0,5 °C eerder last krijgt van hittestress. Sinds 1980 is de gemiddelde melkproductie van koeien gestegen van 17 liter naar 29 liter per dag.
Gemiddelde zomertemperatuur toegenomen
In diezelfde periode is de gemiddelde zomertemperatuur toegenomen; van 16,4 °C naar 18,0 °C. En het KNMI verwacht dat die gemiddelden verder zullen stijgen. Zo was de junimaand van 2023 de heetste ooit in Nederland gemeten.
Koeien overleden aan hittestress
Zeker bij een hoge luchtvochtigheid lijden melkkoeien zichtbaar onder de hitte. Ze hijgen, kwijlen, zweten en worden sloom. Door de hittestress worden ze vatbaarder voor onder andere spijsverteringsziektes en ontstekingen aan hun voeten. In de VS zijn vorig jaar zelfs honderden koeien overleden aan hittestress.
Aantal hittestress-dagen gaat toenemen
De zuivelindustrie verwacht dat de melkproductie per koe blijft stijgen. En als de gemiddelde temperatuur ook blijft toenemen, dan loopt het aantal hittestressdagen voor koeien nog verder op. Dit jaar waren er al 59 hittestressdagen en dat worden er mogelijk nog meer. Hilhorst:
“Boeren moeten op zulke dagen zorgen voor voldoende verkoeling in de stal, fris drinkwater en schaduw in de wei.”
Bron:
- Persbericht Wakker Dier
©AnimalsToday.nl
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?