Duizenden vleermuizen zijn afgelopen weekend dood uit de bomen gevallen door de hitte in het zuidoosten van Australië. In regio’s waar de vliegende zoogdieren het zwaarst getroffen zijn, werden duizenden vleermuiskarkassen gevonden in parken en langs rivieren. Dit was in december ook al het geval.
Niet alleen op de grond barst het van de vleermuizen, ook in de boomtoppen hangen nog vele dode vleermuizen, die inmiddels aan het ontbinden zijn. Het zuidoosten van Australië was de warmste regio ter wereld afgelopen weekend, met een maximum temperatuur van 47,6 graden. Vaughan Macdonald van de gemeente Richmond Valley:
“Als het boven de 42 graden komt, krijgen de vleermuizen problemen met de warmte, ze kunnen er niet mee omgaan. Ze vallen dan letterlijk uit de bomen op de grond, omdat ze uitgedroogd zijn en geen energie meer hebben.”
Hundreds of threatened grey-headed flying foxes have succumbed to +45° heat in Singelton (Pic: Wildlife Aid)#heatwave #environment #wildoz pic.twitter.com/GLnQ7DEBtL
— Mary Lloyd 🇿🇦🇦🇺🇳🇿📷🎥🖊 (@MaryLloyd4) February 12, 2017
Hulpverleners van WIRES en Northern Rivers Wildlife Carers probeerden vliegende vossen die op de grond waren gevallen te bevochtigen en ook de brandweer hielp mee door water in de bomen te spuiten. Langs de rivier de Richmond zijn alsnog zeker 2000 vleermuizen overleden.
“Ze zullen nog uit de bomen vallen de komende week. Sommigen sterven in de boom. Ze zitten dan nog vastgeklemd en de vleermuislichamen zullen regelmatig naar beneden vallen.”
Hoewel getracht wordt sommige vleermuizen te redden, is dit niet eenvoudig. Hulp kwam voor deze jongen, ondanks de goede zorgen, helaas te laat.
Two of these pups whose mums died in the heatwave have also died, despite @SydneyWildlife1's best efforts. Others not well. #wildoz #climate pic.twitter.com/7pc8dY4SYC
— Mary Lloyd 🇿🇦🇦🇺🇳🇿📷🎥🖊 (@MaryLloyd4) February 13, 2017
Dode vleermuizen ruimt de gemeente op, omdat de dieren het Lyssavirus bij zich kunnen dragen. De ziekte die dit kan veroorzaken is vergelijkbaar met hondsdolheid (rabiës). Het wordt mensen daarom afgeraden de dode vleermuizen aan te raken.
De omvang van de vleermuisramp is nog onduidelijk. Dr. Justin Welbergen van de Australian Bat Society:
“Meerdere nesten vliegende vossen zijn getroffen en duizenden zijn dood. We proberen uit te zoeken hoeveel dieren het precies betreft. Deze extreme hitte heeft ernstige gevolgen voor de diersoort en dat heeft weer gevolgen voor de Autralische bosecosystemen.”
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde