Vorige week kregen de eigenaar en manager van een veehouderij in Catalonië de maximale straf van vier jaar en acht maanden, namelijk een verbod op het uitvoeren van activiteiten die betrekking hebben tot dieren. Ook kregen ze een veroordeling tot gevangenisstraf van twaalf maanden.
Uitgehongerd en tussen de lijken
In 2017 kreeg de Spaanse organisatie AnimaNaturalis een tip van buurtbewoners dat er honderden dieren opgesloten zaten zonder voedsel en water op een boerderij in Lliçà d´Amunt, een gemeente van de provincie Barcelona. Bij een bezoek van de organisatie trof deze honderden opeengehoopte geiten, schapen en hun lammetjes in erbarmelijke omstandigheden aan op een terrein van maar 800 vierkante meter. De dieren van wie sommige zwaar gewond, ondervoed en gedeeltelijk begraven onder bergen modder, lagen opgehoopt tussen ongeveer veertig lijken van hun soortgenoten die al in verschillende graden van ontbinding waren. Verderop op het terrein lag er nog een berg van drijfmest vermengd met skeletten en ontbindende lichamen van dode dieren.
🐏Los animales de granja están protegidos por las leyes españolas (aunque no mucho)
🐏Condena de 4 años y 8 meses de inhabilitación para los propietarios de una explotación ganadera
🐏Gracias a @AnimaNaturalis
🐏Si conoces casos similares: Denuncia https://t.co/a8TRowkqvT— BlogSOStenible ツ (@blogsostenible) January 29, 2021
Geredde dieren
De afgelopen tien jaar waren er al ongeveer twintig aangiftes gedaan van dierenmishandeling op de boerderij. Dankzij AnimaNaturalis, die de gruwelijke situatie onder de aandacht bracht, en dankzij de Catalaanse politie-eenheid Los Mossos d’Esquadra die de afgrijselijke beelden van het dierenleed naar buiten heeft gebracht, zijn de dieren uiteindelijk in 2018 uit voorzorg in beslag genomen.
Aïda Gascón van AnimaNaturalis:
“In de veehouderij is er een fundamenteel probleem: in 2018 voerde de administratie slechts 522 dierenwelzijnscontroles uit. Dit vertegenwoordigt slechts 3 procent van alle Catalaanse boerderijen. De Catalaanse regering (Generalitat) verbiedt het betreden van boerderijen met een camera. Daarom is het voor dierenbeschermingsorganisaties erg moeilijk om de nalatigheid en overtredingen van de wet te documenteren.”
De politieoperatie en confiscatie van de dieren is uitgevoerd door de Mossos in samenwerking met dierenartsen en het ministerie van Landbouw. Het team heeft 702 dieren gered, van wie velen kreupel waren en leden aan ernstige huidaandoeningen door uiterst slechte hygiëne en parasieten: 567 schapen, 80 lammetjes, 50 geiten, twee pony´s en drie honden.
‼️Pena máxima de 4 años y 8 meses de inhabilitación para actividades con animales. 12 meses de cárcel para los propietarios de la explotación de donde provienen las 13 cabras que llegaron hace 1 mes a @FSantuarioGaia
¡Gracias @AnimaNaturalis y Asociación Acción Legal Animalista! pic.twitter.com/J5dMTAQQxo— Fundación Santuario Gaia (@FSantuarioGaia) January 25, 2021
Arrestatie en historische straf
Naar verluidt hebben de eigenaar van de veehouderij en zijn vader de Mossos aangevallen toen deze hen de uitspraak van de rechter wilde overhandigen, waarin de confiscatie van de dieren was vastgelegd. Deze agressie leidde tot de arrestatie van vader en zoon.
Acción Legal Animalista, een organisatie die zich bezig houdt met de juridische vertegenwoordiging van dieren in Spanje, heeft deze operatie vanaf het begin bijgestaan. Uiteindelijk is het vonnis van de rechter vorige week uitgesproken na een overeenkomst tussen beide partijen, waarbij de eigenaar en manager van de veehouderij de maximale straf van vier jaar en acht maanden verbod op het uitvoeren van activiteiten met betrekking tot dieren werden opgelegd en twaalf maanden gevangenisstraf. Daar de beschuldigden geen strafblad hebben en geen burgerlijke aansprakelijkheid, is de opschorting van de straf afgekondigd, tenzij de vader en zoon in de komende drie jaar een ander misdrijf plegen.
Aïda Gascón van AnimaNaturalis:
“Dit de hoogst mogelijke straf is die de huidige wet toestaat en een van de hoogste straffen voor mishandeling van landbouwhuisdieren in Spanje.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools