Het hinniken van een paard weerspiegelt de emoties van het dier zoals de stem van een mens de emotie van een individu kan verraden. Dat hebben Zwitserse onderzoekers onlangs ontdekt en gepubliceerd in het wetenschappelijke “Scientific Reports”.
Eerder onderzoek toonde al aan dat je aan het hinniken van paarden kunt horen of het ruin of een merrie is en wat de grootte en identiteit van het dier is. Paarden produceren andere geluiden als ze opgewonden zijn dan als ze bedroefd zijn.
Het nieuwe onderzoek bestudeerde verschillende parameters in de vocalisatie van paarden, met als doel te benoemen hoe emoties worden omgezet in geluid. De geluiden werden onderzocht wanneer de paarden alleen waren, maar ook wanneer ze met meerdere dieren samen waren.
Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers het gedrag van 20 paarden die uit de groep werden gehaald om even later weer herenigd te worden. De geluiden die de paarden produceerden en het gedrag dat ze vertoonden werden opgenomen. Daarbij werd de hartslag en de ademhaling van de dieren gemeten.
De resultaten waren duidelijk. Als de paarden gesepareerd werden, produceerden ze lange hinniken. Bij de hereniging met hun soortgenoten produceerden ze korte hinniken. Om het niveau van de opwinding en emotionele toestand mee te meten, werden hartslag en ademhaling gegevens gebruikt.
Beluister hier een voorbeeld van de verschillende manieren van hinniken.
Tot hun verbazing, vonden de wetenschappers dat elke hinnik eigenlijk twee verschillende frequenties bevatte – elk een ander soort van emotionele informatie overbrengend. Dr. Elodie Briefer, een van de hoofdonderzoekers van de studie van het Swiss Federal Institute of Technology in Zurich:
“Een frequentie van het hinniken geeft aan of de emotie positief of juist negatief is. De andere frequentie geeft aan hoe sterk de emotie is. (…) Zulke geluiden met twee fundamentele frequenties zijn zeldzaam onder zoogdieren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zangvogels.”
De onderzoekers hopen dat met deze inzichten paardeneigenaren en dierenartsen de emoties van hun dieren beter kunnen interpreteren en dat dat uiteindelijk het welzijn van paarden zal verbeteren. Het plan voor een vervolgonderzoek ligt er al. Verschilt het hinniken van wilde paarden van de paarden die gedomesticeerd zijn en zijn er überhaupt verschillen in geluiden die wilde dieren maken, vergeleken met gedomesticeerde soortgenoten?
Zo heeft eerder onderzoek uitgewezen dat ook koeien complexe roepen hebben, die een indicatie geven of het dier kalm of angstig is.
Bron: Huffington Post ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Net als Jan snap ik ook niet dat hier onderzoek naar gedaan wordt….je snapt toch wel dat elk dier communiceert ?
De wetenschap is verbaasd dat dieren met elkaar communiceren, sorry, maar dan stelt de wetenschap ook niets voor.
Mensen denken dat ze kunnen communiceren, maar daar zie ik helemaal niets van, want als je kunt communiceren met elkaar, waarom dan nog oorlogje spelen.
Goh het visje spartelt aan het haakje, zou het gevoel hebben.