Het lijkt erop dat niet komende jaarwisseling, maar die van 2026-’27 Nederland een vuurwerkverbod rijk is. En dat is rijkdom op alle vlakken, dus winst voor mens, dier en milieu. Nog één keer hel voor dieren en dan basta?

Het moet nu maar eens uit zijn. Sinds de mens tijdens zijn evolutie de beheersing kreeg over het vuur, zijn we als soort enorm ver gekomen. Maar tegelijk ook heel ver achtergebleven, want we spelen nog altijd graag met vuur. Dat is bewust een dubbelzinnigheid, want de risico’s van vuurwerk rechtvaardigen het gebruik van dubbelzinnigheden.
Een vuurwerkverbod is rijkdom
De rijkdom van een vuurwerkverbod uit zich direct in geld. Op 31 december vorig jaar bleek dat Nederland het recordbedrag van 118 miljoen euro had uitgegeven aan vuurwerk. In twee uur is dat allemaal de lucht in geschoten en heb je alleen nog de foto’s. Dat geld hou je allemaal in de zak! Er breekt geen (al dan niet aangestoken) vuurwerkbrand uit, ogen van omstanders blijven in kassen en brandwonden tot een minimum beperkt. Twee ogen en twee handen hebben is beslist winst ten opzichte van een, of geen, zeker als je nog een toekomst het als jongere, of kind.
.
.
Hulpdiensten hoeven niet te vrezen voor rellen door agressieve vuurwerkgooiers. Verzekeringen hoeven geen vuurwerkschade uit te betalen, wat uiteindelijk door iedereen via de premies wordt opgehoest – ook door mensen die helemaal niet van vuurwerk houden.
Winst voor iedereen
Er komen geen onnodige en absurde hoeveelheden zware metalen en fijnstof in het milieu terecht. Dat is winst voor al wat leeft. Dieren staan geen doodsangsten uit en dat is ook winst voor de baasjes. Rustig kunnen wandelen met de hond rond de jaarwisseling is goud waard. Vogels verspillen geen onnodige energie door te moeten vluchten voor al het geknal en geflits – en direct daarop de stank. Vooral als het koud is kan dit vogels het leven kosten, omdat ze de energie er niet voor hebben.
.
Vuurwerk nieuwjaarsnacht: vermiste huisdieren, zwaan bekogeld
.
Vuurwerkrampen kunnen niet meer plaatsvinden en het voelt een stuk veiliger zonder vuurwerkopslag in de buurt. En wie toch nog vuurwerk afsteekt is heel makkelijk aan te wijzen. Alleen voor de vuurwerkbranche is het geen winst. Maar ze vragen een dermate hoge vergoeding, dat het er alsnog veel van weg heeft. Het vuurwerkverbod wordt duur betaald, maar ook dat is uiteindelijk winst.
.
.
Nog één keer hel voor dieren, maar laat het daarna in ’s hemelsnaam definitief voorbij zijn. Een traditie die alleen maar uit de hand loopt maakt zichzelf uiteindelijk onmogelijk. Dat moment is nu gekomen.
©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur