Dieren in de Nederlandse bio-industrie worden al tot het uiterste gedreven. Maar het kan volgens varkensfokkerij-organisatie Topigs nóg meer. De organisatie voorspelt dat in 2022 nakomelingen van Topigs-zeugen en eindberen zullen groeien met 1.050 gram per dier per dag, 200 gram meer dan nu. Maar de hoeveelheid voer dat het dier nodig heeft, gaat juist omlaag. Dit zogenaamde ’turbovarken’ levert meer vlees op, terwijl hij minder voedsel nodig heeft.
Volgens Jascha Leenhouwers, onderzoeker bij Topigs, is dit een vooruitgang. Maar is dat het ook voor het dier? Volgens Topigs worden de varkens strenger geselecteerd voor de fok: dieren met ongewenste genen worden niet gebruikt. Door deze selectie zullen meer biggen per worp levend worden geboren en stijgt ook het aantal gespeende biggen per worp. De fokzeugen moeten ook productiever volgens Topigs: fors meer zeugen zullen een hele cyclus zonder problemen doorlopen. Ze worden binnen 7 dagen succesvol geïnsemineerd en krijgen 100 procent levend geboren biggen. Nu is dit van toepassing op 36 procent van alle Topigs-zeugen, in 2022 moet dit aandeel uitkomen op 75 procent van de zeugenstapel.
Deze productiemachine zet alles op alles om deze turbovarkens zo productief mogelijk te maken. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk vlees voor zo weinig mogelijk geld. Over dierenwelzijn wordt niet gesproken, maar we vrezen het ergste…
Bronnen: Boerderij en Wageningen UR ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Dit is zo in en in triest hoever wil men gaan. Dit is toch geen leven voor deze dieren. Wie is hier het beest. Produkie machines hebben we niet nodig maar dieren in een modderpoel. Als de consument bewust geconfronteerd wordt zoals bij de plofkip krijgen ze misschien eindelijk door. Een stukje vlees was eens een levend dier maar hoe heeft het dier geleefd .dat is belangrijk.niet zoals op de foto.
Geachte lezer.
Ik probeer al 2 bijna twee jaar mijn burgerinitiatief http://www.ruimtevoorvogels.nl naar de tweede kamer te brengen omdaar het onderwerp natuur in de buurt bespreekbaar te maken.
Dit gaat me niet lukken ondanks dat nu al twee jaar bezig ben geweest, duizende mails heb ik vestuurd naar gemeente, politieke partijen, universiteiten, natuurverenigingen, enz.
Het heeft in verschillende regionale kranten gestaan, het blad van Vogelbescherming enz.
Ook is er aandacht besteed door vroege vogels en andere plaatselijke omroepen.
Dit heeft er toe geleid tot plus minus 7500 geldige petities van de 40.000 die nodig zijn.
Door allerlei oorzaken die niets met de doelstelling te maken hebben wordt er niet ondertekent.
Aangezien voor de meeste van ons, reagerend uit ontwetenheid wordt het belang van de vernietiging van ons biologies kapitaal onderschat.
Daar komt nog bij dat het maatschappelijkbelang van de materie onvoldoende is belicht.
Vaak word natuur geschrapt van de lijst of krijgt het een lagere prioriteit terwijl het juist andersom moet zijn.
Snel geld genereren is vaak de oorzaak dat veel van ons biologische kapitaal verdwijnt en ik denk dat we eerst ons biologische kapitaal moeten veiligstellen en dan op een verantwoorde, diervriendelijke manier ons geld moeten genereren zonder schade aan te richten aan de natuur.
Het belang van natuur om je heen is belangrijk, zaken zoals duurzaamheid, biodiversiteit, volksgezondheid en leefbaarheid worden daardoor gunstig beinvloed.
Vriendelijke groet Bert.
Dit is weerzinwekkend het arme dier kan niet eens liggen oplossing .GEEN VLEESETEN.geenmarkt.
helemaal mee eens!
Dit is niet best,maar ze zijn er al jaren mee bezig.
Heb in mijn vroegere leven er ook aan mee gedaan.
Je moet niet weten wat er allemaal met de dieren gebeurd.
Maar daar mag niet over gepraat worden,anders…….
Kreeg gelukkig ontslag om een sticker van wakker dier.