Afgelopen week was het De Bewuste Visweek in Nederland, een initiatief van de ‘duurzame’ vis keurmerken ASC (kweekvis) en MSC (wilde vis). Het reclamebureau had zijn best gedaan en een mooi thema bedacht voor deze week: Vis met een hoofdletter V. Het draaide om de vier V’s van Verantwoord, Voedzaam, Veelzijdig en Verrukkelijk. Ergens in het creatieve proces waren ze een vijfde V vergeten: Vreselijk. Zoals het leven van de Schotse kweekzalm.
Want ‘Vreselijk’ is het voor deze dieren. In maart 2021 presenteerde CIWF (Compassion in World Farming) de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de leefomstandigheden van zalmen in Schotse kwekerijen. Schotland is de op twee na grootste zalmproducent ter wereld. Ze exporteren zo’n 38 miljoen zalmen per jaar, naar meer dan 50 landen, waaronder Nederland. Het onderzoek vond plaats op 22 kwekerijen. De onderzoekers filmden onderwater op zes bedrijven van de vijf grootste producenten die samen 96 procent van alle Schotse zalm produceren.
.
Luizen
De resultaten waren ronduit schokkend: zalmen in de Schotse kwekerijen hebben te maken met ernstige welzijnsproblemen. De opgenomen beelden laten door luizen aangevreten zalmen zien met open wonden, blinde zalmen en dode dieren ronddrijvend in vervuild water. Directeur Geert Laugs van CIWF Nederland:
“Zalmen die een oog missen of stukken uit hun lichaam, waarvan de huid weggegeten wordt door zeeluizen… De beelden gaan door merg en been. Zalmen zijn intelligente dieren, met gevoel en emoties, zo moeten we hen ook behandelen. De Schotse overheid moet zo snel mogelijk deze ernstige problemen aanpakken en nu direct een stop zetten op uitbreiding van deze industrie. We moeten uiteindelijk toe naar een einde aan deze industrie: wilde, migrerende dieren in kooien opsluiten en de oceanen verder leegvissen om hen te voeren met wilde vis is pure waanzin en heeft geen plek in een duurzaam voedselsysteem.”
.
Niets veranderd
We zijn ondertussen een paar jaar verder en weer duikt er een vergelijkbaar onderzoek op. Ditmaal uitgevoerd door Viva!, een veganistische stichting uit het VK, die campagne voert tegen dierenleed en regelmatig undercover onderzoek uitvoert. Dit onderzoek vond wederom plaats bij dezelfde Schotse kwekerijen. De resultaten laten identieke nare beelden zien. Er is dus niks veranderd. Lex Rigby, directeur Onderzoeken bij Viva!:
“De intensivering van het kweken van vis als ‘oplossing’ om overbevissing tegen te gaan, heeft juist gezorgd voor een voedingsbodem voor ziektes, waardoor vissen vreselijk lijden.”
.
Bedrogen
Kies je voor kweekzalm met een keurmerk, omdat je het welzijn van de vis belangrijk vindt, dan kom je bedrogen uit. De zalm is van nature een trekdier en legt in zijn leven duizenden kilometers af. In de kwekerij zwemmen ze doelloos rondjes, dicht op elkaar. Vaak haalt een kwart van de vissen de slachtleeftijd niet eens door de barre omstandigheden. En ook voor de wilde al dan niet ‘biologische’ zalm is het welzijn niet gewaarborgd. Ze worden gedood door langzame verstikking op ijs, of de ingewanden worden zonder verdoving, bij volle bewustzijn, verwijderd. Dierenwelzijn is dan ook niet meegenomen in de keurmerk standaarden waaraan de kwekerijen moeten voldoen (ASC). Dit geldt ook voor het keurmerk voor de wilde vissen (MSC).
.
.
De zalm is niet het enige slachtoffer van deze industrie. Ook het milieu ‘geniet’ mee. Het afval, waaronder chemicaliën en insecticiden, spoelt weg en bedreigt o.a. andere vissen, waterdieren, organismen en vogels. Daarnaast worden de gevangen vissen voor een groot deel gevoed met wild gevangen vissen. Dit legt nog een hogere druk op overbeviste wateren. Je kan je terecht afvragen waarom deze kwekerijen het keurmerk ASC mogen dragen.
.
De vijfde V
Salmon Scotland, een overkoepelende organisatie voor de Schotse kwekerijen, zegt hard te werken aan oplossingen voor de problemen in deze sector. Ondertussen trekken steeds meer dier- en milieuorganisaties aan de bel. Organisaties zoals Viva! en CIWF blijven de spreekwoordelijke luis in de pels totdat er daadwerkelijk iets gedaan wordt aan het Vreselijke lijden van deze dieren.
Bronnen:
Miljoenen poetsvissen lijden en sterven voor niets in zalmkwekerijen
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Aanrader;
Vuna.
Plantaardige vis (tonijn lookalike) van Garden Gourmet