De Britten hebben een nationale vogel gekozen. De Amerikanen hebben de bald eagle (Amerikaanse zeearend), Ecuador heeft de Andesondor en Groot-Brittannië heeft… het roodborstje. Vergeleken met de statige zeearend en Andescondor lijkt de roodborst niet een indrukwekkende keuze, ware het niet dat dit kleine vogeltje meer noten op de zang heeft dan je zou vermoeden.
Het lijkt zo’n schattig, lief diertje, maar schijn bedriegt. Het roodborstje is de opvliegerige alfa onder de vogels en kent een enorme territoriumdrift. Tot bloedens toe verdedigt de roodborst zijn gebied, imponerend de rode borstveren tonend. Tien procent van de doodsoorzaken bij roodborstjes wordt veroorzaakt door onderlinge gevechten.
Quantumbiologie
In de wetenschap is het roodborstje ook populair. De kleine driftkikker is namelijk in staat om het zuiden te vinden omdat hij gevoelig is voor het aardse magnetisch veld. Dat is bij meerdere dieren inmiddels gebleken, maar bij het roodborstje is voor het eerst aangetoond dat een subtiel quantumdeeltjeseffect daarbij een rol speelt (chemische veranderingen op basis van licht die weer bepaald worden door de positie van de vogel ten opzichte van het magnetisch veld van de aarde). Deze ontdekking wordt aangemerkt als het begin van de quantumbiologie.
Weetjes
Roodborstjes zijn nieuwsgierig, goed van vertrouwen en een tikkeltje brutaal. Het zijn zangvogeltjes van zo’n 12,5 tot 14 centimeter groot, behorende tot de lijster-familie. Ze zijn ook in Nederland zeer talrijk te vinden, eigenlijk het gehele jaar door met een piek gedurende de wintermaanden. Veel Nederlandse roodborsten trekken dan naar Frankrijk en Spanje, terwijl vanuit Noord-Europa gedurende die periode juist weer velen in ons land neerstrijken om te overwinteren.
Ze voeden zich met insecten, spinnetjes en andere kleine diertjes, bouwen hun nestjes laag boven de grond in een boom, struik of klimplant en hebben meestal twee legsels van vijf of zes eieren. De broedtijd duurt twee weken en weer twee weken later verlaten de jongen het nest. De jonge vogeltjes hebben nog geen rode borst en zijn daarom goed gecamoufleerd.
Bekijk een video met een vrolijk zingend roodborstje, gefilmd in april 2011 door Arno Zwetsloot:
Verkiezing
Presentator David Lindo van BBC’s Springwatch organiseerde de nationale vogelverkiezing en hoopt dat verkozen roodborst ook daadwerkelijk een officiële status krijgt. Van de 224.000 stemmen ging 34 procent naar het roodborstje. In de Engelstalige video hieronder een reportage over de verkiezing van de Britse nationale vogel (geen ondertitels):
Bronnen: Trouw.nl, De Volkskrant 12-06-2015 ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?