Sociale media kennen een nieuwe hype. Op Instagram verschijnen steeds meer accounts die baasjes aanmaken voor hun huisdieren. En ze zijn razend populair. Het instagram-account @official_shelby is van een Perzische kat, en heeft met zijn 42,6.000 volgers net zoveel fans als een beroemdheid. In een pakje gehesen en met een hoedje op zit de kat aan een tafel voor een grote cocktail. Een grappig gezicht? De ruim drieduizend likers vinden kennelijk van wel. Maar de Royal Society for the Prevention on Cruelty to Animals (RSPCA) waarschuwt mensen voor deze ‘grapjes’. De foto’s lijken misschien onschuldig, maar de onnatuurlijke omstandigheden kunnen een hoop schade aanrichten bij de huisdieren.
Bronwyn Orr van de RSPCA onderzocht of het aankleden van de dieren mogelijk schade aan kan richt bij de dieren. Hij vertelt:
“Het plaatsen van een foto van zittende aangeklede kat of hond ziet er schattig uit. Maar de hond of kat wordt hierdoor gedwongen om in een onnatuurlijke houding te zitten. Hij kan hierdoor zijn instinct niet volgen en dat heeft nare gevolgen.”
Natuurlijk doen baasjes dit niet bewust, ze zouden hun huisdier geen pijn willen doen. Sterker nog, ze doen het uit liefde voor hun dier. Orr verklaart namelijk dat viervoeters te veel als familielid worden beschouwd.
Me on #memorialdayweekend like…🇺🇸
Een bericht gedeeld door Shelby – Cat Personality (@officially_shelby) op
“Baasjes zien hun huisdier te veel als gelijke. Hierdoor laten ze hen menselijke dingen doen en dragen. Maar mensen moeten onthouden dat een dier dat niet wil. Een hond is een hond, een kat is een kat.”
Uit cijfers van Animal Medicine Australia (AMA) blijkt dat baasjes per jaar ruim vijftienduizend dollar aan hun hond, en duizend dollar aan hun kat besteden. In vergelijking met baasjes uit andere landen geven de Australische baasjes meer uit aan hun viervoetige vrienden. Volgens Orr is Australië dan ook een huisdiervriendelijk land, en zijn de baasjes die de foto’s posten onwetend over de gevolgen van het dier.
Niet alleen projecteren de baasjes zichzelf in hun huisdier, de populariteit van sociale media spelen ook een rol. Dat verklaart universitair docent Pauleen Bennett.
“Het geeft mensen een goed gevoel als anderen vertederd worden door hun huisdier. Het baasje voelt zich verbonden met mensen die zijn huisdier ook schattig vinden.”
Instagramgebruikers zullen zich moeten realiseren dat huisdieren er geen plezier aan beleven om aangekleed op de foto te gaan. Zowel de beheerders van de betreffende accounts als de volgers en likers van de foto’s. Veel baasjes weten niet wanneer hun dier het niet meer leuk vindt, want dieren spreken niet dezelfde taal als mensen. Orr geeft tips over hoe je aan het gedrag van het dier kunt lezen wanneer zij hun grenzen aangeven.
“Honden zullen hun ogen ver open sperren zodat het wit te zien is. Ze voelen zich dan ongemakkelijk en droevig. Ook de staart tussen de benen is een teken van angst. Katten zullen hun grenzen aangeven door agressiever gedrag te vertonen of wild heen en weer te zwiepen met hun staart.”
Honden zullen toegeeflijker zijn dan katten, maar toch is het riskant om een hond in een pak te hijsen. Ze vinden het hoe dan ook geen pretje. Het voelt niet natuurlijk aan en ze kunnen bovendien oververhit raken of verstrikt raken. Maar een klein kledingstuk is minder erg. Orr:
“Een subtiele bandana of hoedje is niet heel bedreigend voor het dier. Maar probeer af te lezen wanneer het dier aangeeft wat zijn grenzen zijn.”
When you’re already dressed for the @biffy_clyro show but it’s not until tomorrow. 😭
Een bericht gedeeld door Digby & Aloysius Van Winkle ❤ (@digbyvanwinkle) op
Ook bedrijven gebruiken aangeklede dieren in reclamespotjes. Bedrijven dienen als voorbeeldfunctie en zullen ook wakker geschud moeten worden, vindt de RSPCA. Hiervoor zal de RSPCA richtlijnen publiceren voor media met tips over het gebruik van huisdieren in hun reclamespotjes. Orr:
“Eigenlijk zijn de tips voor iedereen. Het gaat hopelijk meer bewustzijn creëren bij mensen die foto’s maken van hun huisdieren. Het mag natuurlijk wel, maar zorg ervoor dat de dieren niet in een ongemakkelijke situatie zitten.”
Bennett sluit zich hierbij aan.
“Geen enkel dier mag in gevaar worden gebracht of zich onprettig voelen voor het vermaak van mensen.”
Bron: ABC ©Animals Today Varja Dijksterhuis
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mensen die hun huisdieren kleding aantrekken zijn geen dieren liefhebbers, maar gewone domme egoisten en het is niet grappig.