Vorige maand besteedde PiepVandaag aandacht aan het tragische verhaal van de Spaanse galgo’s. Zo’n 50.000 galgo’s (windhonden) worden jaarlijks in Spanje gedood, dan wel in de steek gelaten. Helaas is de Spaanse galgo niet de enige hond die het risico loopt te eindigen als restproduct van de hondenrennen of de jacht. Volgens Animals Australia wacht de Australische Greyhound vaak hetzelfde afschuwelijke lot.
Naar schatting worden in Australië ieder jaar ongeveer 20.000 Greyhound puppies geboren, in de hoop dat er een snelle loper en toekomstige winnaar tussen zit. Maar niet iedere hond is een geschikte loper. Hierdoor worden in Australië jaarlijks maar liefst 18.000 volstrekt gezonde Greyhounds gedood: 8.000 pups en 10.000 honden na een carrière in de hondenrennen, omdat ze niet (meer) snel genoeg kunnen lopen. Omgerekend betekent dit dat 4 op de 5 pups worden geboren om al snel weer te worden gedood. Deze honden rennen letterlijk voor hun leven, want als ze niet snel genoeg (meer) lopen, worden ze genadeloos afgedankt en afgemaakt.
Hond met een winstoogmerk
Greyhounds worden volgens PETA al sinds het tijdperk van de oude Egyptenaren uitgebuit door de mens vanwege hun natuurlijke snelheid. De honden worden al eeuwenlang ingezet tijdens de jacht en bij hondenrennen. Sinds een eerder artikel van PiepVandaag over de gruwelen van hondenrennen is er helaas nog maar weinig verbeterd. Greyhoundraces zijn wereldwijd nog altijd ‘big business’. Naarmate de hoeveelheid geld die in dit gokcircuit omgaat groeit, lijkt het welzijn van de honden nagenoeg evenredig te dalen. Geboren met geen enkel ander doel dan geld verdienen voor zijn eigenaar, moet de hond letterlijk rennen voor zijn leven.
Het leven van een Australische Greyhound
Naast de grote aantallen honden die reeds voorafgaand aan de races of vlak daarna worden gedood, overlijden tevens iedere week vijf honden tijdens of ten gevolge van de races. De omstandigheden waaronder de honden moeten leven en rennen zijn volgens Animals Australia erbarmelijk.
Als een hond al mee ‘mag’ doen aan de races, en dus niet daarvóór al wordt gedood, heeft hij een groot risico om tijdens de trainingen of de races gewond te raken. Ongeveer 200 honden per week worden ernstig gewond afgevoerd van de races. Ze hebben verwondingen als gebroken benen, hoofdletsel of zelfs hartproblemen ten gevolge van de te zware inspanning die ze moeten leveren. Veelal wordt van behandeling afgezien omdat de kosten daarvan niet opwegen tegen het mogelijke geld dat na herstel weer met de hond zal kunnen worden verdiend.
Ook buitenom de races zijn de omstandigheden waaronder de honden moeten leven erg slecht. Vaak worden ze gehouden in te kleine hokken en hebben ze alleen bewegingsruimte tijdens de zware trainingen. Daarbij zijn de honden vaak ondervoed omdat ze weinig te eten krijgen, in de hoop dat ze sneller kunnen rennen wanneer ze minder gewicht hoeven te dragen tijdens de races.
Levensverwachting
Hoewel een Greyhound 12 tot 14 jaar oud kan worden, wordt deze leeftijd door velen niet bereikt. Het overgrote merendeel wordt gedood zodra ze niet snel genoeg meer is om races te winnen en daarmee voor de eigenaar verandert van een goudmijntje in een kostenpost. Volgens cijfers van Animals Australia zullen 9 van de 10 honden die in de race-industrie worden geboren niet zo lang leven dat ze aan ouderdom komen te overlijden.
Jaarlijks worden er in Australië 18.000 honden gedood, waarvan 8000 als puppy. Sommige honden hebben het ‘geluk’ om langer te mogen leven, maar dat betekent wel een leven als fokhond. Ook deze honden worden veelal niet ouder dan 5 á 6 jaar.
Levend aas als training
De Greyhounds zijn niet de enige slachtoffers van de Australische hondenrennen. Bij de training van de honden wordt namelijk vaak gebruik gemaakt van levend aas, zoals biggen, konijnen en koeskoezen. Deze dieren worden vastgebonden aan touwen of katrollen, waarna de honden worden losgelaten om achter het vastgebonden en voortgetrokken dier aan te jagen. Als het de hond lukt om het dier te vangen, wat vaak het geval is, mag deze het als beloning vervolgens doodmaken en opeten. Uit onderzoek van Animals Australia en Animal Liberation Queensland (ALQ) blijkt dat de eigenaren de honden vaak opfokken door een vastgebonden dier, dat later als aas zal gaan dienen, net buiten het bereik van de hond in diens hok te laten bungelen. De eigenaar hoopt dat de hond door de agressie en het vrijgekomen adrenaline tijdens de training harder zal lopen en het weerloze ‘aas’ sneller zal vangen.
Wereldwijde lot van de Greyhound
Niet alleen in Australië en Spanje moeten jaarlijks vele duizenden honden de goklust van de mens met de dood bekopen. Volgens PETA worden ook in Amerika jaarlijks veel honden gefokt en gedood in de hondenrenindustrie. Zo is in 2002 een massagraf ontdekt van 3000 honden die door de eigenaar van het land met zijn geweer ‘met pensioen’ werden gestuurd. Na een leven onder erbarmelijke omstandigheden wachtte deze honden geen pensioen waar ze tot hun oude dag mochten bekomen van hun inspanningen, maar een kogel. De verdachte vond overigens dat hij de betreffende honden een dienst had bewezen en dat hem geen blaam trof. Zijn advocaat verklaarde:
“Als iemand hier schuldig aan moet worden bevonden, is het de industrie van de hondenrennen, want die veroorzaakt dit leed. Hun leed begon op de dag dat ze werden geboren en eindigde toen mijn cliënt ze met een kogel uit hun lijden verloste”.
In een vergelijkbaar geval in het Verenigd Koninkrijk ontdekte een undercover journalist van de Sunday Times dat een aannemer gezonde greyhounds doodschoot, die volgens hun eigenaren niet snel genoeg meer renden. Over een tijdspanne van 15 jaar heeft hij maar liefst 10.000 honden doodgeschoten en vervolgens begraven op zijn grond.
Deze afschuwelijke taferelen illustreren hoe gezonde greyhounds wereldwijd al jarenlang worden behandeld als wegwerpartikelen, die men gewetenloos dumpt of doodt zodra ze minder hard gaan lopen en daarmee minder winstgevend worden.
Hulp en hoop
Gelukkig gloort er door diverse organisaties, die zich het lot van de greyhounds en de galgo’s aantrekken, voor sommige (ex-)racehonden toch nog een beetje hoop aan hun horizon. Door de jarenlange keiharde inzet van deze organisaties zijn of worden hondenraces in steeds meer landen en (deel)staten verboden. Daarbij bieden steeds meer organisaties afgedankte honden na hun carrière in de hondenrennen ter adoptie aan om hen te redden van een gewisse en gruwelijke dood. Zo kunnen ze na een ‘hondenleven’ en een ‘hondenbaan’ als trouwe viervoeter toch nog onderdeel uitmaken van een liefdevol thuis, waar ze mogen genieten van hun welverdiende pensioen.
Wil je zelf een gepensioneerde greyhound adopteren en laten zien wat liefde is? Neem dan contact op met Greyhounds Rescue Holland of Greyhounds in Nood Nederland.
Bekijk hieronder een video van Animals Australia over het trieste lot van greyhounds in de hondenrenindustrie. Let op: schokkende beelden!
Bronnen: Wikipedia, PETA, Greyhoundcruelty.com, Animals Australia, The Sunday Times ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Dit is echt onmenselijk. Hoe kan dat nog mogelijk zijn.
Onmenselijk
geen andere woorden voor
Je moet toch wat verzinnen om de mens te vermaken en helaas is er blijkbaar nog heel veel interresse van mensen om te kijken hoe dieren afgebeuld worden en dan het hebzuchtige gokken er nog bij dat maakt het plaatje compleet.
Ben bang dat deze ellende nog heel lang kan duren, want dieren zijn er voor ieders gebruik is nog steeds het overgrote idee.
zo gruwelijk en in en in triest hoe ze deze schatten van honden behandelen ze hebben een super karakter en zo groot vertrouwen ondanks de mishandelingen en ondanks dat ze met levende konijnen getraind worden zijn mijn twee meiden super lief met mijn konijnen en cavia’s ze zijn zo lief en aanhankelijk wat een beetje liefde doet en ze zijn niet wraakzuchtig van karakter het is een super ras dat deze mensen dat niet inzien wat een schatten ze bezitten en er zo mee leuren is ongelooflijk en onmenselijk
Bij Grey’s new world werken ze nog echt samen met de Engelse greyhound. Greyhound Rescue Holland heeft meer met de honden in Spanje, de galgo, die ook hulp nodig hebben. Vanuit Australië is geen adoptie mogelijk, maar de Engelse greyhound ondergaat ook het zelfde lot. Ze worden doodgeschoten zodra ze niet meer nodig zijn of te oud worden om te racen. Doordat het goed verborgen blijft, lijkt het of de greyhound goed verzorgt en liefdevol behandeld word maar de werkelijkheid is verschrikkelijk.
Laat je wel goed informeren voor je een greyhound/galgo adopteert, het zijn zeer lieve sociale dieren en niet moeilijk in de omgang maar vanwege hun jachtinstinct moet je wel enige kennis hebben voor je er 1 in huis neemt.
Dit moet stoppen.
Misselijkmakend, dit soort races zou verboden moeten worden !!