Kos, een prachtig Grieks vakantie-eiland, heeft de harten van veel Nederlandse toeristen gestolen. De zonovergoten stranden, de schitterende natuur en cultuur zijn geweldige trekpleisters. Er is echter ook een donkere kant van dit paradijs, die niet overeenkomt met het idyllische plaatje: de schrijnende situatie van de vele verwaarloosde koeien. Terwijl toeristen genieten op hun zonnebedje of op het terras, lijden deze dieren onder onmenselijke omstandigheden. En dat is iets wat we niet kunnen negeren.
Duizenden koeien op Kos staan elke dag weg te branden in de zon. Alleen, zonder beschutting en vaak ook zonder water en voedsel. Hun bewegingsvrijheid wordt beperkt door korte touwen rond hun poten, waardoor ze soms nauwelijks een halve meter kunnen lopen. Omdat de dieren vastgebonden staan, lopen ze ook nog eens extra risico om levend te verbranden bij bosbranden, die veelvuldig op het eiland voorkomen.
De koeien zijn overal te vinden, van archeologische sites tot wegen, stranden en straathoeken midden in het stadscentrum. Op totaal ongeschikte plaatsen, die vaak niet eens eigendom zijn van de houder van de koe. Het is een treurig gezicht, waar veel toeristen aan moeten wennen. Velen van hen, maar ook lokale bewoners, schieten de koeien te hulp door ze water en voedsel te geven. Een gebaar dat deze zachtaardige en tamme dieren gretig accepteren.
Meldingen verwaarloosde koeien
De afgelopen jaren zijn er talloze meldingen gedaan bij de lokale politie. En in 2020 is een commissie aangesteld die de situaties van koeien in de gaten moet houden en moest beginnen met de bouw van faciliteiten. Maar sindsdien is er niets veranderd en staan de koeien nog steeds vastgebonden, blootgesteld aan de zon en zonder toegang tot water.
Subsidie
Maar waarom worden deze koeien op deze manier behandeld, en waarom lijkt niemand te geven om hun welzijn? Mariëlla Sprado, een Nederlandse die zo’n 11 jaar op Kos woont, wordt dagelijks met het tafereel geconfronteerd en trekt zich het lot van deze koeien aan. Vanaf het allereerste begin vond ze het vreselijk om de koeien zo te zien lijden, terwijl ze met kleine veranderingen een veel beter leven kunnen hebben. Volgens haar heeft het antwoord op deze vragen te maken met Europese subsidies die de houders per koe ontvangen, evenals de verkoop van kalveren. De houders zijn meestal geen boeren, maar mensen met andere beroepen die weinig tot geen tijd hebben om voor de dieren te zorgen.
De vergunning om vee te houden is van generatie op generatie doorgegeven, terwijl de omstandigheden veranderden. Tegenwoordig vereist het verkrijgen van een vergunning dat je kunt aantonen dat je een veld en stallen hebt. De koeien worden dus niet gehouden voor hun vlees en zuivel (daar zijn ze inmiddels sowieso te mager voor). Het enige waarvoor ze van jongs af aan worden gebruikt, is om keer op keer kalveren te baren. Dus ze staan zwanger in de brandende zon, zonder water en beschutting, totdat ze levenloos neervallen. En de eigenaren ontvangen gewoon EU-subsidie per koe.
Onderstaande video toont een koe in de brandende zon die niet bij haar (lege) drinkbak kan:
.
.
Sprado:
“Als je eenmaal zo’n prachtig zachtaardig dier in de ogen kijkt en je ze ‘huilend’ naar je toe hebt zien lopen omdat ze hopen op verlossing door een emmer water, moet je wel van steen zijn om ze niet te willen helpen.”
Doorschuiven
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de Griekse wet streng. Zo is het verboden om dieren langer dan 2 uur per dag vast te binden. Ook moeten ze beschutting, water en voedsel hebben. Maar deze voorschriften worden op Kos vaak genegeerd. De lokale autoriteiten schuiven de verantwoordelijkheid steeds naar elkaar door. De politie beweert dat het de taak van de gemeente is om de regels rond dierenwelzijn te handhaven, terwijl de gemeente stelt dat het de verantwoordelijkheid van de politie is om de eigenaren op te sporen en juridische stappen te ondernemen.
En zo worden de koeien van jongs af aan geëxploiteerd, letterlijk gebruikt als broedmachines totdat ze instorten onder de slechte omstandigheden. Onlangs is opnieuw subsidiegeld toegezegd voor de Griekse veesector, wat zorgt voor een nog grotere druk op deze kwetsbare dieren. Sprado:
“Als je probeert een gesprek te hebben met mensen die koeien vastgebonden houden, zeggen ze dat het al generaties zo gaat en dat de dieren het prettig vinden in de zon en dat ze niet veel nodig hebben. Ze geven toe dat ze de dieren hebben voor de jaarlijkse subsidie.”
Bureaucratie Kos
Een voorbeeld van de bureaucratie en politiek rondom de koeien vond vorig jaar plaats. Cows of Kos spande in samenwerking met een Griekse dierenorganisatie een juridische procedure tegen twee eigenaren van 80 koeien. Deze eigenaren werden herhaaldelijk aangesproken op de verwaarlozing van hun dieren, de blootstelling aan de felle zon en het ontzeggen van toegang tot water. Toen bleek dat ze nog meer koeien hielden dan aanvankelijk gedacht, was de schok groot. Er werden uitgemergelde dieren gevonden, verborgen lichamen van overleden koeien en geiten, en zelfs stervende dieren. Cows of Kos werd gedurende de hele juridische procedure geconfronteerd met tegenwerking van de autoriteiten. Tot op heden hebben de twee eigenaren slechts een boete van 1000 euro en een jaar voorwaardelijke straf gekregen, en ze behouden nog steeds hun vergunning om dieren te houden.
Onderstaande video toont een stervend kalf in de zon (schokkende beelden):
.
Actie
Zowel de lokale bevolking als toeristen dringen er steeds meer op aan dat er een einde komt aan de schrijnende leefomstandigheden van de koeien. Als toeristische bestemming is Kos afhankelijk van bezoekers, en dat biedt een kans voor verandering. Het daarom belangrijk dat er externe druk, zoals media-aandacht, komt om veranderingen in gang te zetten. Verontruste Nederlandse toeristen hebben een petitie gestart om de situatie op Kos aan te kaarten en verandering te eisen. De petitie is te vinden op Care2 petitions. Ook kun je informatie delen en bewustzijn creëren via de Facebookpagina Cows of Kos en het YouTubekanaal.
De koeien op Kos verdienen een beter leven, en alle hulp is nodig om een einde te maken aan hun lijden. Hopelijk dringt het dan bij de lokale bevolking door dat ze correctie actie moeten ondernemen.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
De mens is het verschrikkelijkste zoogdier dat er bestaat maar de natuur is het zat en zo wordt beetje bij beetje de mensheid uitgeschakeld
Dit dierenleed moet stoppen en hopelijk kan mijn digitale handtekening daaraan bin dragen.
Dit is over heel Griekenland en de eilanden daarvan, al die dieren die verwaarloosd worden, vorig jaar op Zakynthos geweest is gewoon om te 😭😭 mijn ❤️ was gebroken, al die zwerf katten en honden die als vuil behandeld worden 😡😡👿👿
Dit is echt de grootse dierenbeulerij 😡😢zonder water en sbaduw ! Hoe kunnen deze mensen met zichzelf leven wetende dat de beestjes zo staan te lijden !!!
Gewoon schandalig voor die arme dieren
Niet alleen op Kos maar op alle Griekse eilanden hoef je niet ver te zoeken om dierenleed te zien. Vreselijk en het bederft mijn vakantie. Ik wil er niet meer naartoe. Het is zo verdrietig en ik kan niet alle dieren helpen als ik daar ben..Machteloos.. Goed dat jullie hier aandacht aan besteden en hopelijk zijn deze afschuwelijke taferelen binnenkort verleden tijd. Gr Esther