Staatsbosbeheer gaat dit jaar 360 edelherten en 45 heckrunderen afschieten in de Oostvaardersplassen (OVP). Onder het mom van ‘regulier beheer’ is het hertenvlees weer keurig beschikbaar voor de kerstdagen. Flevoland heeft van de OVP een boerenbedrijf gemaakt dat edelherten fokt voor consumptie.
Het beheer van de Oostvaardersplassen is een gedrocht ten aanzien van de aantallen grote grazers. Men laat het bewust aankomen op een surplus om die vervolgens te kunnen ‘oogsten’. In 2021 kon je bij ons lezen:
“Precies op tijd voor de feestdagen kan er weer vers wild worden geschoten. Daar begint het jaar na jaar op te lijken. (…) Dit is op papier niet hard te maken, maar het plaatje lijkt behoorlijk te kloppen en niets bewijst het tegendeel.”
De laatste zin is ook dit jaar niet weerlegd. Het is inmiddels wel duidelijk dat SBB en Flevoland geen open kaart spelen door eindelijk eens toe te geven dat het natuurgebied een hertenvleesboerderij is geworden.
.
Hertenvlees met kerst
Er lopen binnen de hekken van de Oostvaardersplassen gedomesticeerde én wilde grote grazers rond. Gedomesticeerde heckrunderen en konikpaarden kunnen zich in het ruige gebied goed redden, maar het zijn ook dieren die al lang door de mens gehouden worden. Wilde dieren als edelherten moeten via groene corridors de OVP kunnen verlaten, zo was ooit het plan. Maar die verbindingen met andere natuurgebieden zijn nooit gecreëerd. Wanneer je vervolgens ieder jaar binnen de hekken de aantallen grote grazers terugbrengt tot een uit de lucht gegrepen maximale hoeveelheid van 1100, is het logisch dat er ieder jaar een evenzo uit de lucht gegrepen aantal edelherten afgeschoten kan worden voor de consumptie van hertenvlees.
De opdracht van de provincie Flevoland om de edelherten af te schieten is nog steeds gebaseerd op het rapport Van Geel (pdf) uit 2018. Het rapport geeft aan dat een wijziging van het beheer van de gebied wenselijk is, maar de noodzaak tot het sterk terugdringen van de aantallen edelherten komt nergens aan bod. Ook niet dat de aantallen grote grazers een knelpunt vormen voor natuurontwikkeling. Uit het beheerplan blijkt juist dat het sterk terugdringen van de aantallen grazers een negatief effect heeft op hun samenhang met grasetende watervogels en moerasvogels.
Nog geen koniks dood
Gelukkig is er voor paardenvrienden een doekje voor het bloeden, want 80 overtollige koniks zullen gevangen worden. Alleen wanneer er geen plek voor ze te vinden is gaan ze naar de slager. Vooralsnog dus geen storm van kritiek op sociale media van gekrenkte paardenmeisjes en -jongens. Het schieten kan beginnen. Want de ene soort maak je af, de andere sluit je in je hart. Dat heet speciësisme en is net zo kwalijk jegens dieren als tussen mensen onderling.
Bron:
- Omroep Flevoland
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?