Zeehond Juul werd eind april verzwakt aangetroffen op het strand van Oostkapelle. Daarom werd hij overgebracht naar zeehondenopvang A Seal in Stellendam. Hier herstelde hij goed: vorige week kon hij dan ook terug naar zee.
Juul is een jonge, gewone zeehond, die vorige zomer geboren is. Op 21 april werd hij gevonden bij het Zeeuwse Oostkapelle. Door een longworminfectie was hij verzwakt, en daarom overgebracht naar zeehondenopvang A Seal. Longwormen zijn een kinderziekte, bijna elke zeehond krijgt ze. Wel komt dit bij gewone zeehonden vaker voor dan bij grijze. Met een goed werkend immuunsysteem hebben ze er niet zo heel veel last van en gaan ze er niet dood aan, maar bij verlaagde weerstand kunnen ze ernstig ziek worden. Na twee maanden goede zorgen is Juul weer opgeknapt, hij is gezond en op gewicht. Sinds hij gevonden is, is hij flink aangekomen; op 21 april woog hij 20 kilo, op 25 juni 33.
Op dinsdag 25 juni wordt Juul door zeehondenverzorgers in een mand aan boord gebracht van de Koningin Juliana, de monumentale reddingsboot van de KNRM uit 1963 die voor bijzondere gelegenheden nog uitvaart. Vanuit het Havenhoofd van Stellendam vaart de boot de zee op om Juul vrij te laten.
Na een tijdje gevaren te hebben vindt de schipper een geschikte plek om hem uit te zetten. Vanuit de mand gaat hij het water in en zwemt uit nieuwsgierigheid nog enige tijd om de boot heen. Nadat hij deze van alle kanten bekeken heeft, besluit hij zijn eigen weg te gaan.
A Seal vangt jaarlijks zo’n 120 zeehonden op, gewone en grijze zeehonden. In het eerste kwartaal van 2019 zijn echter al 130 dieren binnen gekomen! Naar schatting zal het totaal dit jaar uitkomen op zeker 300 dieren. Momenteel zijn er vooral pups in de opvang. De zomerperiode, het geboorteseizoen van de gewone zeehond, valt samen met de drukte op de stranden. Het gevolg is dat pups vaker gescheiden raken van hun moeder, doordat ze verstoord worden. Andere oorzaken voor opname, naast verzwakking door longwormen en verstoring, zijn verwondingen door afval, visgerei, aanvaringen met boten. Ook kunnen zeehonden gewond raken door andere zeehonden, vogels en andere (wilde) dieren.
©Animals Today Angelique Lagarde