Rode eekhoorns die uit verschillende delen van Schotland zijn overgebracht naar een bosgebied in het noordwesten, floreren in hun nieuwe omgeving. De populatie groeit en de eekhoorns spreiden zich zelfs uit naar nieuwe locaties.
In de bossen in het noordwesten van Schotland, in de Hooglanden, waren de rode eekhoorns verdwenen. De organisatie Trees for Life besloot de inheemse dieren te herintroduceren. Aanwezigheid van eekhoorns is goed voor het bos: de ijverige dieren verzamelen boomzaden en begraven deze in de herfst in de grond. In de winter weten ze niet alle zaden terug te vinden, waardoor de verstopte zaden wortel kunnen schieten.
Eekhoornverhuizing
Vanaf het voorjaar van 2016 tot de lente van 2017 werden meer dan 80 eekhoorns gevangen in andere delen van de Schotse Hooglanden en overgebracht naar hun nieuwe leefgebied. Om de populaties waar de dieren vandaan kwamen niet te veel te verstoren, werden uit de diverse gebieden kleine aantallen gevangen. Ze werden comfortabel vervoerd in nestkasten gevuld met hooi en hadden water en voedsel tot hun beschikking. Eenmaal op hun bestemming werden de nestboxen opgehangen in bomen, waarna de uitgangen van de kasten werden gevuld met gras. Dit konden de dieren eenvoudig opzij duwen om naar buiten te gaan. De dieren werden enkele maanden bijgevoerd, terwijl ze wenden aan hun nieuwe omgeving.
Gezinsuitbreiding
Trees for Life geeft aan dat het prima gaat met de verhuisde eekhoorns. Hun aantallen breiden zich uit en ook trekken ze verder naar nieuwe gebieden. Becky Priestley, woordvoerder van de organisatie, is in haar nopjes:
“Het is nog vroeg, maar het ziet ernaar uit dat het een echt succesverhaal is. De nieuwe eekhoornpopulaties floreren niet alleen in hun nieuwe leefgebied, ze trekken verder weg naar andere locaties – eekhoorns zijn zelfs 15 kilometer verderop gesignaleerd.”
Afname
Trees for Life schat dat er zo’n 138.000 rode eekhoorns in het Verenigd Koninkrijk zijn, het merendeel daarvan leeft in Schotland. De laatste jaren neemt het aantal rode eekhoorns af. Oorzaak van deze daling is onder meer het verlies van hun habitat (bosgebied), maar ook het verkeer speelt een rol. Daarnaast zou de introductie van de uitheemse grijze eekhoorn in de jaren 1870 vanuit de VS en Canada grote gevolgen hebben voor de inheemse rode eekhoorn. De dieren dragen een virus bij zich waar zij zelf geen last van hebben, maar waar rode eekhoorns aan kunnen overlijden.
Rode eekhoorns komen voor in naald- en loofbossen in Europa en het noorden van Azië.
Bronnen: BBC, The Guardian, Woodland Trust, Zoogdiervereniging, Trees for Life/Facebook ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Een van de grootste oorzaken van de afname van de rode eekhoorn is de introductie van de grijze eekhoorn. En wie moeten de populatie grijze eekhoorns bestrijden?
Juist ja. De door jullie.zo vaak verfoeide jagers.
Mooi, een van de redenen waarom ik ook lid ben van NTS.
Ik zag wel eekhoorns en las vaak daar. Dat de rode bihna uitgestorven zijn.
Mooi eerk