Uit een recent onderzoek naar de effecten van Europese bizons 10 jaar na hun herintroductie, blijkt dat deze grote dieren een ‘heroïsch’ effect hebben op de omgeving. Het helpt de bossen in Roemenië om maar liefst 10 procent meer koolstof op te slaan – een equivalent van 43.000 Amerikaanse benzineauto’s.

effect
De herintroductie van de Europese bizon heeft groot effect op het ecosysteem | Foto: publiek domein

In 2014 werd er door het Wereld Natuur Fonds een kudde Europese bosbizons geherintroduceerd in het Țarcu gebergte in Roemenië. De kudde is inmiddels gegroeid van 100 tot 170 individuen. Met z’n allen zorgen ze voor herstel van cruciale mechanismen in het ecosysteem, mechanismen die al tientallen jaren ontbreken in het gebied.

Herintroductie heeft groot effect

De dieren wroeten in de bossen, het struikgewas en de velden voor hun voedsel. Daarnaast rollen ze over de grond en stampen, breken en pletten ze het landschap met hun hoeven. Hoe klein deze dingen ook lijken, ze zijn zeer belangrijk voor het ecosysteem. Of het nu gaat om het verspreiden van zaden die in hun vacht zitten, of het creëren van stukken heldere aarde waar hagedissen kunnen zonnebaden.
.

#GNvdD: Wilde bizons keren terug naar VK

.
Het onderzoek, dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld, werd gefinancierd door het Nederlandse Rewilding Nederland. Er werd gebruikgemaakt van een model waarover al in april is gepubliceerd. Daarin werd gekeken naar de invloed van grote dieren op de koolstofcyclus. Hun bevindingen waren zeer positief, de dieren hadden veel effect. Een kudde van 170 bizons, die graast in een habitat van 50 vierkante kilometer in het Țarcu-gebergte, zorgt dat het landschap potentieel 54.000 extra ton CO2 op kan slaan. Dit terwijl de onzekerheidsratio erg hoog was: de resultaten hadden 55% meer of minder dan het cijfer van 54.000 kunnen zijn.

‘De bizons zijn klimaathelden’

Professor Oswald Schmitz van de Yale School of the Environment in Connecticut, VS, leidde de studie. Hij vertelt:

“Deze dieren zijn miljoenen jaren geëvolueerd met grasland- en bosecosystemen en de verwijdering ervan. Vooral waar grasland is omgeploegd, heeft dit geleid tot het vrijkomen van enorme hoeveelheden koolstof. Het opleven van deze ecosystemen kan het evenwicht herstellen, en deze bizons zijn enkele van de klimaathelden die daarbij kunnen helpen.”

Professor Schmitz en zijn team bekeken negen verschillende dieren, waaronder muskusossen, bosolifanten en rivierotters. Veel van deze dieren laten een vergelijkbare belofte zien als deze bizons. Dat betekent dat ze de capaciteit van een ecosysteem om koolstof op te nemen kunnen verdubbelen. Soms  hebben ze zelfs nog meer effect. Hiermee zijn de dieren een enorm potentieel in het beleid van de toekomst.

effect
The Euopese bizon is een ‘keystone species’ | Afbeelding: Jeroen Helmer/ARK Rewilding

Het zal je misschien verbazen, maar graslanden hebben misschien wel meer effect voor koolstofopslag dan bossen; ze vergaan veel minder snel. In een bos zijn bomen en bladeren constant aan het ontbinden, waarbij zowel koolstof als methaan vrijkomt. Bomen die sterven voordat ze volwassen zijn, geven een groot deel van de koolstof vrij die ze tijdens hun leven hebben opgeslagen. Graslanden daarentegen hebben heel weinig te maken met afbraak en de koolstof die ze opslaan wordt voortdurend platgedrukt door de hoeven van grazende dieren. De bizons, die nu al 10 jaar door het Țarcu-gebergte lopen, zijn er dus erg welkom.

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk