De nauwkeurigheid waarmee dieren als zalmen, schildpadden, zeehonden en walvissen na jaren de weg naar ‘huis’ weten te vinden, houdt wetenschappers al decennia bezig. De onderzoekers van een recent gepubliceerde studie in wetenschappelijk tijdschrift Current Biology, vermoeden dat rode zalmen worden geleid door een vroege herinnering aan het aardmagnetisch veld, ingeprent op het moment dat ze voor het eerst vanuit de rivier de Grote Oceaan in zwemmen.
TomTom voor zalmen
Tot deze hypothese komt Nathan Putman, mariene bioloog aan de Universiteit van Oregon en co-auteur van het verslag, na bestudering van 56 jaar aan migratiegegevens van zalmen die bewust kozen voor de noordelijke of de zuidelijke route langs Vancouver Island, Canada. Deze gegevens vergeleek hij met het geomagnetisch veld, dat voorspelbaar verschuift in sterkte en locatie. Hieruit blijkt dat de vissen een voorkeur hebben voor de route met een vergelijkbare magnetische sterkte als die van de riviermonding waar ze twee jaar eerder de rivier verlieten. Putman vermoedt dat de vissen, zodra ze zout water bereiken, het magnetisch veld van de riviermonding in hun geheugen prenten en bij terugkeer hetzelfde veld opzoeken.
Navigatiehulpmiddelen
Wetenschappers hopen dat deze ontdekking helpt te verklaren hoe zalmen de weg naar hun geboorteplaats op duizenden kilometers afstand weten te vinden, zonder paden en herkenningspunten. Vastgesteld is dat zalmen aan het einde van de reis naar hun paaigrond gebruikmaken van geuren, om de stroom of kreek te vinden waar ze uit het ei kwamen. Dat het magnetisch veld een rol speelt bij het navigeren werd al langer vermoed. Toch veronderstellen wetenschappers dat er meer factoren meespelen, zoals de watertemperatuur. Putman hoopt ook het verband tussen navigatie met behulp van kunstmatige magnetische velden en kweekvis aan te tonen.
Bronnen: Wired.com, Wikipedia ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde