Het is eindelijk weer lente, een mooi moment om egels vrij te laten die in het najaar en de winter in de opvang terecht zijn gekomen. Zondag kregen drie herfstegeltjes van Egelopvang Papendrecht hun vrijheid weer terug in een mooi stukje bos in Everdingen, waar geen honden mogen komen.
Maar liefst 538 egels zijn in 2017 opgevangen bij Egelopvang Papendrecht. De egel is een beschermde diersoort; het aantal egels daalt helaas fors, met name in de Randstad. Dit komt onder meer doordat er veel slachtoffers vallen in het verkeer, door afgesloten tuinen waardoor ze zich minder makkelijk kunnen verplaatsen, gif of slakkenkorrels die mensen in hun tuin gebruiken en het verstoren van egelnest- en slaapplekken. Opvang van verzwakte of zieke egels is dan ook extra belangrijk. Dierenverzorgster Kirsten van Doorn, beheerder Ferry van Jaarsveld en 40 vrijwilligers zetten zich dagelijks in om deze stekelige diertjes te helpen.
Aangesterkt het voorjaar in
Egels die voldoende hersteld zijn, mogen weer heerlijk van hun zelf gevangen slakken en wormen genieten. Egelopvang Papendrecht liet zondag drie egels vrij die in de opvang hebben overwinterd, op egelvriendelijk terrein. Kirsten van Doorn:
“De egels worden genummerd wanneer zij worden opgenomen in de opvang. Op 1 januari starten we met nummer 1. Zo zijn wij 2017 geëindigd met egel 538.”
Zondag werden egels 383, 420 en 423 vrijgelaten in het bos. Kirsten vertelt over deze dieren:
“Egel 383 is een mannetje, binnengekomen op 9 oktober 2017 met een gewicht van 330 gram. Hij was binnengebracht door de Dierenambulance. Door zijn lage gewicht werd hij beschouwd als een ‘herfstwees’. Dit zijn kleine egels die laat zijn geboren in het jaar en dus onvoldoende tijd hadden om zich vet te mesten voor de winterslaap. Ze worden vroeg het nest uitgeschopt door de moeder, omdat zij zich zelf ook moet gaan vetmesten. Deze egel is tijdens zijn verblijf meerdere keren ontwormd, omdat één kuur niet voldoende was om de longwormen te doden. Ook is hij behandeld voor coccidiose,een type worm die dunne, bloederige ontlasting veroorzaakt. Dit leidt tot veel sterfte onder jonge egels. Ook is hij behandeld tegen schimmel, door hem meermaals in een badje te doen. Doordat hij in winterslaap is gegaan in de opvang, duurde zijn verblijf langer dan normaal.”
“Egel 420. Deze egel was maar 160 gram toen hij werd binnengebracht op 23 oktober 2017. Het jochie was erg zwak en had onze zorg hard nodig om erbovenop te komen. Ook deze egel was een herfstwees. Al snel kwam hij goed aan, mede door de ontworming. Helaas was hij te laag van gewicht om vrij te laten voor de winter, dus ook deze egel heeft zijn winterslaap doorgebracht in de opvang. Nadat hij wakker is geworden eind maart, werd hij actief in zijn hok. Een goed teken dat het dier naar buiten moet, terug de natuur in.”
“Egel 423. Deze egel is op dezelfde dag binnengekomen als egel 420. Hij was iets zwaarder met een gewicht van 280 gram. Tot onze verbazing hoefde deze egel niet ontwormd te worden. Wel heeft hij in het begin wat vocht gekregen om zijn algemene conditie te verbeteren en om eetlust op te wekken. Hij had wel een kaal buikje wat kan duiden op schimmel. Om de schimmel te behandelen werd gekozen voor orale medicijnen, want egels met een kale buik kun je niet bad doen, in verband met het risico op irritaties van de huid.”
Wil je egels in je omgeving helpen? Maak je tuin egelvriendelijk met deze tips.
Bron: Egelopvang Papendrecht ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Prachtige dieren die egels en ik ga ook poortjes maken in mijn schutting voor een vrije doorgang.