Zeker een half miljoen heremietkreeften wordt jaarlijks het slachtoffer van plastic afval dat aanspoelt op de Cocoseilanden in de Indische Oceaan en op het eiland Henderson in de Stille Zuidzee. Dat is de trieste uitkomst van een studie door het Institute for Marine and Antarctic Studies (IMAS) verbonden aan de Universiteit van Tasmanië. Heremietkreeftjes kruipen of vallen in aangespoelde plastic flessen en bakjes, maar kunnen er vervolgens niet meer uit waarna ze sterven.
In de eerste studie in zijn soort schat een door IMAS geleid onderzoeksteam dat in een jaar ongeveer 570.000 heremietkreeften de dood vinden op de Cocoseilanden – twee atollen ten zuidwesten van Java in de Indische Oceaan – en op het atol Henderson in de Stille Oceaan, nadat ze gevangen raken in plastic afval.
.
.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials en is uitgevoerd door wetenschappers die eerder al onthulden dat de eilanden bezaaid zijn met vele miljoenen stukken en stukjes aangespoeld plastic afval. En wat begon als een opruimingsactie eindigde in wetenschappelijk onderzoek naar de dood van de heremietkreeften.
Heremietkreeften gevangen in plastic
Uit het onderzoek bleek dat de massale plasticvervuiling op de stranden zowel een fysieke barrière vormt als een reeks potentieel dodelijke vallen voor krabben en kreeftjes. Wanneer een heremietkreeft uit zijn huisje groeit gaat het dier op zoek naar een nieuwe woning. Helaas proberen ze ook wel eens plastic flesjes uit, maar eenmaal binnen kunnen ze door de smalle opening in combinatie met het gladde plastic niet meer naar buiten.
Het grootste risico lopen ze echter wanneer ze nietsvermoedend over het vervuilde strand rondkruipen en in een plastic emmertje dan wel een ander plastic voorwerp klimmen of vallen. Door de gladde wand is het onmogelijk om er weer uit te komen, waarna de hete zon de dieren uitdroogt en ze ten dode zijn opgeschreven, zoals in onderstaande video wordt uitgelegd:
.
Mariene vervuiling groot risico
Jennifer Lavers van IMAS leidde het onderzoek en zij zegt dat, hoewel er veel aandacht wordt besteed aan plasticvervuiling in zeeën en oceanen, er naar verhouding nog maar weinig onderzoek is gedaan naar het risico van mariene vervuiling voor dieren in het wild. Lavers:
“Toen we het afval op de eilanden onderzochten werd ik getroffen door de hoeveelheid open plastic flesjes, bakjes en andere voorwerpen die heremietkreeften bevatten, zowel dood als levend.”
Er werd besloten om op verschillende locaties aanvullend onderzoek te doen naar de hoeveelheid open plastic voorwerpen en hoeveel daarvan daadwerkelijk krabben en kreeften bevatten:
“Onze berekeningen laten zien dat meer dan 500.000 heremietkreeften zijn gestorven doordat ze gevangen zaten in plastic voorwerpen op de Cocoseilanden en 60.000 op het eiland Henderson.”
De schrikbarende aantallen gelden alleen voor de genoemde eilanden, maar overal ter wereld spoelt plastic afval aan op stranden en als daar heremietkreeftjes leven lopen ze hetzelfde risico om slachtoffer te worden van het afval.
.
- Lees ook:
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel