Tenminste 7 leeuwen in het noordelijke district Babati van Tanzania zijn gedood door herders, nadat de leeuwen het voorzien hadden op het vee. De Masaï en Arusha stammen in Tanzania hebben veel last van roofdieren, maar de herders krijgen daarvoor nauwelijks compensatie van de overheid. Er vindt inmiddels een officieel onderzoek plaats naar de dood van de leeuwen, en het gebrek aan vergoeding door schade van roofdieren staat ter discussie.

leeuwen
Foto: Nevit Dilmen/Wikimedia

De herders wonen en werken in gebieden die grenzen aan Tarangire National Park. Zeker 10 leeuwen waren op 1 januari buiten het park op zoek naar voedsel toen ze stuitten op een stal met ezels. De ezels overleefden dat niet, en nadat de herders hun dode dieren gevonden hadden ging een groep van zeker 300 mensen achter de leeuwen aan. Met pijl en boog, speren en een geweer zijn de leeuwen gedood. Twee dieren werden doodgeschoten, de anderen met speren doorkliefd. Er raakten 2 stamleden gewond bij de wraakactie. Lichaamsdelen van de leeuwen zouden verkocht zijn als trofee.

Beschermd

Met het doden van de dieren overtraden de herders de wet, want de leeuwen in Tanzania hebben de beschermde status. En daar zit meteen het probleem. De Tanzaniaanse wetgeving eist dat de leeuwen met rust gelaten worden, maar de schade die daardoor ontstaat aan vee wordt niet of nauwelijks vergoed. Hierdoor zien de herders zich regelmatig genoodzaakt om het heft in eigen handen te nemen, of in dit geval: de wapens.

Volgens onderzoeker Bernard Kissui van LionAid zijn er tussen 2004 en 2013 maar liefst 226 leeuwen om het leven gekomen door botsingen met Masaï. Ondanks de beschermde status van de leeuw doet de overheid niets om de problemen tussen herders en roofdieren op te lossen, zo meent LionAid. Er zou zelfs gestimuleerd worden dat boeren zich langs de randen van natuurparken vestigen. Alleen omdat de dood van de leeuwen veel aandacht heeft gekregen in de wereldpers worden er nu voor het eerst gesprekken georganiseerd tussen overheid en de Masaï. Hopelijk leiden die tot een betere schadevergoeding voor de herders, om het doden van leeuwen een halt toe te roepen.

Bronnen: LionAid, The Animalpost ©PiepVandaag.nl Bart van Riel