Geloof het of niet, maar niet iedereen houdt van honden. Onze harige viervoeters houden daar echter niet altijd rekening mee. Sommige honden lijken het ongemak van deze mensen volledig te negeren en draven juist op de personen af die bang voor ze zijn. Waar komt dit gedrag vandaan?
Perceptie van de persoon
Sharon Crowell-Davis is professor aan het College of Veterinary Medicine van de Universiteit van Georgia. Zij hoort mensen die zich niet comfortabel voelen in de buurt van honden vaak zeggen dat het lijkt of honden juist op hun afkomen. Zij denkt echter dat dit meer te maken heeft met de perceptie van die persoon dan met de realiteit.
Vriendelijke honden die goed gesocialiseerd zijn, benaderen een hoop verschillende mensen. Iemand die onthutst is door de interesse van een hond, is zich meer bewust van zijn toenadering en zal eerder geneigd zijn te denken dat de hond dit met opzet doet.
Aantrekkingskracht
Toch zijn er een aantal omstandigheden die ertoe kunnen leiden dat sommige honden met bepaalde mensen wel communiceren, terwijl ze anderen juist vermijden, aldus professor Crowell-Davis:
“Als een hond bijvoorbeeld opgroeit met alleen maar vrouwen om zich heen, voelt hij zich misschien comfortabeler bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan voor enige selectiviteit zorgen met betrekking tot de aard van de persoon op wie de hond zich richt.”
Timide karakter
Professor Crowell-Davis merkt ook op dat de onverschilligheid voor honden een persoon zelfs aantrekkelijker kan maken voor bepaalde pups. Honden die goed gesocialiseerd zijn ten opzichte van de mens, maar zelf een beetje gedwee zijn, geven vaak de voorkeur aan bedeesde mensen in plaats van personen die zich assertiever gedragen. Omdat honden zo goed zijn in het lezen van lichaamstaal, kunnen ze aanvoelen wie meer of minder enthousiast reageert, en kiezen ze dienovereenkomstig wie ze benaderen.
“Als de hond een beetje timide is ten opzichte van mensen, houdt hij vermoedelijk niet van mensen die naar beneden reiken en hem aaien, ” legt professor Crowell-Davis uit. “Zo’n hond zal zich waarschijnlijk fijner voelen bij een persoon die niet van honden houdt en daar alleen maar zit of staat.”
Te veel aandacht
Het is volgens professor Crowell-Davis volkomen logisch wanneer je het in menselijk perspectief zet.
“Het is te vergelijken met een menselijke sociale situatie: je vindt het prima wanneer bekenden naar je toe komen en je begroeten, maar je wilt eigenlijk niet dat ze je knuffelen, je schouders vastgrijpen en vragen hoe het al die tijd met je is geweest,” verklaart Crowell-Davis.
“Veel honden houden niet van de laatste vorm van interactie, maar dat is wel vaak wat hondenliefhebbers bij ze doen.”
En, net als mensen, houden sommige honden van dat soort aandacht, en sommige honden niet.
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
misschien de hond totaal negeren, maar hier is de clou, men is angstig en houdt de in de gat/aandacht en geen wonder dat de hond naar de mens toekomt. met katten dito