Opnieuw gaat Tanzania vergunningen uitgeven voor trofeejacht op olifanten. De verwachting is dat het quotum voor het noorden van Tanzania uitkomt op 5 mannelijke olifanten. Dit vormt een enorme bedreiging voor de laatste ‘super tuskers’ van Amboseli, die leven in het grensgebied van Kenia en Tanzania. Zodra deze iconische, oude mannelijke olifanten met hun enorme slagtanden zich aan de verkeerde kant van de grens bevinden, is hun leven in groot gevaar.
Enduimet Wildlife Management Area is het gebied dat gebruikt wordt door een deel van de Amboseli olifanten, die leven en op de grens tussen Kenia en Tanzania. Zolang ze zich in Kenia bevinden zijn ze veilig, want daar geldt een verbod op trofeejacht. De grens is echter onzichtbaar en is voor olifanten een niet bestaand begrip.
.
Olifanten in het verkeerde land
Afgelopen 7 maanden zijn in een jachtreservaat net over die grens 5 grote olifantsstieren gedood, zogeheten ‘super tuskers’. De meeste konden niet geïdentificeerd worden, omdat de jagers de karkassen hebben verbrand. Dit is ongebruikelijk. Als er nog eens 5 super tuskers gedood worden leven er in de grensregio geen olifanten meer die ouder zijn dan 35 jaar. In de gehele Amboseli reservaat zullen er nog slechts enkelen overblijven, wanneer ze per ongeluk het verkeerde land bezoeken.
.
De super tuskers van Amboseli
Big, of super tuskers behoren tot de zachtaardige reuzen van de planeet. Ze hebben slagtanden die minstens 50 kilo wegen. Hierdoor zijn zo veel super tuskers slachtoffer geworden van stroperij, dat er nu hooguit nog 50 over zijn in heel Afrika. Door de sociale hiërarchie kunnen olifantsstieren pas rond 35-40 jaar consistent zorgen voor nageslacht, maar tegen die tijd zal 75 procent al dood zijn. Door de hogere leeftijd is deze groep proportioneel al klein en kwetsbaar. Trofeejacht op super tuskers heeft daarom enorme consequenties voor de gehele populatie. Onder meer een gebrek aan genetische diversiteit vormt een grote bedreiging.
.
Trofeejager doodt derde ‘super tusker’ olifant in zes maanden
Einde moratorium
Het Amboseli reservaat trekt mensen uit heel de wereld die graag super tuskers willen zien. Hoewel dit toerisme soms tot absurde situaties leidt, levert het wel ‘goed geld’ op, deels bestemd voor behoud en bescherming van Amboseli. Maar eind 2023 werden de eerste super tuskers gedood, waardoor een eind kwam aan een 30 jaar durend moratorium op het bejagen van olifanten in het grensgebied.
.
.
Tanzania is gevallen voor het snelle (eenmalige) geld van de trofeejacht. Dit tot grote schrik en zorg van dierbeschermingsorganisaties, waaronder The Amboseli Trust for Elephants, Elephantvoices en de Big Life Foundation. Zij praten met de autoriteiten in Tanzania om de jacht in het grensgebied te stoppen.
.
Petitie
Dr. Paula Kahumbu, een bekende belangenbehartiger voor wilde dieren, heeft uit naam van ruim vijftig vertegenwoordigers van dier- en natuurbeschermingsorganisaties een petitie opgesteld. Doel is om de jacht op de migrerende olifanten van Amboseli te stoppen en de super tuskers te redden. Teken en deel alsjeblieft deze belangrijke petitie voor de bedreigde iconen van het dierenrijk.
Bronnen:
- Africa Geographic
- African Elephants Journal
- Amboseli Trust for Elephants/Facebook
- Avaaz
- The Elephant Trust
- Humane Society
- ODYSSEIA/Instagram
©AnimalsToday.nl Ellie Doppenberg