De helmkaketoe zal officieel op de lijst van bedreigde diersoorten worden geplaatst na een grote daling in de populatie als gevolg van de klimaatcrisis en Australische bosbrandrampen. De helmkaketoe staat bekend als het embleem van het Australian Capital Territory (ACT). De minister van Milieu, Sussan Ley, heeft ingestemd met de aanbeveling van het wetenschappelijk comité voor bedreigde diersoorten dat de kleine kaketoe volgens de Australische milieuwetten moet worden beschermd.

Helmkaketoe
Helmkaketoe is bedreigde soort na Australische bosbranden | Foto: Narly Brad via Unsplash

De vogelsoort is een van de verscheidene planten- en diersoorten die na de bosbrandenramp van 2019-2020 opnieuw moest worden beoordeeld. Zo heeft de Australische overheid recent besloten om de status van de koala van kwetsbaar naar bedreigd te veranderen, nadat het opeenvolgende regeringen maar niet is gelukt om de achteruitgang van de diersoort te keren. Naar verwachting zullen nog een aantal andere soorten ook aan de lijst worden toegevoegd.

Nationaal herstelplan vereist

De minister schreef in een brief aan de ACT-regering dat zij had besloten de vogel op te nemen in de lijst van bedreigde diersoorten – wat betekent dat hij een groot risico loopt uit te sterven – en dat een nationaal herstelplan vereist was.

“Voorlopige resultaten van onderzoek in samenwerking tussen de Australian National University en de ACT-regering wijzen erop dat er in Canberra misschien minder helmkaketoes leven dan eerder werd aangenomen”, aldus de minister.

De regering zal een werkgroep oprichten die monitoringstrategieën gaat ontwikkelen om een beter inzicht te krijgen in de aantallen, verspreiding, en dichtheid van de populatie aan de oostkust van Australië. Deze informatie zal gebruikt worden om een herstelplan te ontwikkelen.

Helmkaketoes zijn kleine, grijze kaketoes die in heel zuidoostelijk Australië voorkomen. De volwassen mannetjes staan bekend om hun kenmerkende rode gezichtsveren.

Sterke achteruitgang

Het wetenschappelijk comité schreef vorig jaar in een rapport dat de kaketoepopulaties al vóór de branden met 15 procent tot 69 procent waren afgenomen. Deze achteruitgang zou al sinds de jaren 1970 aan de gang zijn. De bosbranden hebben daarbij 36 procent van het verspreidingsgebied van de vogels getroffen, waardoor de aantallen naar schatting met nog eens 21 procent zijn gedaald. Holly Parsons, de manager van het stedelijke vogelprogramma van BirdLife Australia:

“Nu de klimaatverandering het alleen maar moeilijker gaat maken voor deze vogelsoort die gedijt in een koel klimaat, moet de regering ingrijpen en deze prachtige vogel en de inheemse bossen vol essentiële nestmogelijkheden, beter beschermen.”

Volgens Birdlife Australia is het aanpassen van de beschermde status een welkome stap, maar de organisatie was ook “geschokt om te zien dat een vogel die door zoveel mensen geliefd is, in zoveel problemen zit”.

Bron:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee