Dierenrechtenorganisatie GAIA is vastberaden een einde te maken aan de lijdensweg van Latijns-Amerikaanse slachtpaarden, die onder andere in Argentinië geslacht worden voor Belgische consumptie. Nadat GAIA een bijzonder wrede, illegale handel van paarden die in Argentinië worden gestolen voor vlees dat naar België wordt uitgevoerd aan het licht bracht, heeft de dierenrechtenorganisatie bij de procureur des Koning te Brussel klacht ingediend tegen de Belgische importeur van het illegale vlees. Equinox (gevestigd in Wijnegem) wordt aldus door GAIA aangeklaagd voor het ontvangen en verkopen van gestolen goederen.
Belgische grootwarenhuisketens
Eerder dit jaar onthulde GAIA de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de handel van paardenvlees bestemd voor de Belgische markt. De resultaten van het onderzoek, dat uitgevoerd werd in (Latijns-)Amerika, waren ronduit vernietigend. Op de beelden was te zien hoe uitgeputte, gewonde en uitgemergelde paarden transport van duizenden kilometers moeten doorstaan zonder water noch voedsel. Bij aankomst in het Argentijnse slachthuis Lamar worden de dieren, die in een erbarmelijke toestand verkeren op de koop toe in ondermaatse omstandigheden ondeskundig en vaak onvoldoende verdoofd of bedwelmd geslacht. Het vlees van deze paarden komt via Equinox uiteindelijk terecht in de Europese winkelrekken, onder andere ook in vele Belgische grootwarenhuisketens.
Diefstal op grote schaal
Erger nog: bovenop het schrijnende paardenleed dat GAIA aantoonde, wordt Argentinië geplaagd door grootschalige paardendiefstallen. Het gebrek aan traceerbaarheid maakt het voor illegale paardenhandelaars erg gemakkelijk om toe te slaan. Bijgevolg komen steeds meer paarden terecht in de handen van goed georganiseerde criminele bendes. Een deel van de in Argentinië geslachte paarden, is gestolen bij hun rechtmatige eigenaar. Ondertussen zijn de Belgische slachthuizen en importeurs hiervan op de hoogte, maar zij kijken stilzwijgend toe. GAIA nam contact op met de grootwarenhuisketens die het paardenvlees verkopen en vroeg hen te stoppen met het inkopen van vlees uit landen overzee. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch:
“We informeerden de grootwarenhuisketens die (Latijns-)Amerikaans, en meer bepaald Argentijns paardenvlees verkopen, over de heersende wantoestanden, maar de meesten blijven doof voor onze vraag. Zelfs nu we hen met harde bewijzen confronteerden, blijken ze nog altijd niet bereid hun verantwoordelijkheid op te nemen en te stoppen met de verkoop van Latijns-Amerikaans paardenvlees.”
Klacht wegens heling
GAIA besloot een stap verder te gaan en dient klacht in tegen de Belgische invoerder van het vlees. Op die manier klaagt GAIA aan voor het verkopen van vlees dat afkomstig is van gestolen paarden. Het bedrijf voorziet de Belgische filialen van Carrefour, Aldi en Cora van paardenvlees uit het slachthuis van Lamar. Dit Argentijnse slachthuis is berucht om zijn betrokkenheid bij de handel van gestolen paarden en het gebrek aan respect voor het dierenwelzijn. Hierdoor verloor het slachthuis onlangs zelfs nog zijn internationale SGS certificering. (SGS staat voor Societe Générale de Surveillance, een onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de plaatselijke inspecties.) GAIA’s Zwitserse zustervereniging, de Tierschutzbund Zürich, diende om dezelfde reden ook klacht in tegen de lokale invoerder die handelt met vlees uit Lamar. Vandenbosch:
“Het kan niet dat Equinox ongestraft vlees blijft verhandelen van gestolen paarden, die een lijdensweg ondergaan, en dat dat vlees verkocht wordt in Belgische supermarkten. En daarom heeft onze advocaat klacht ingediend tegen de invoerder.”
Ook in Nederland maakten de gruwelijke beelden van de lijdensweg die slachtpaarden moeten doorstaan, gemaakt door Eyes on Animals samen met Tierschutzbund Zürich en Animals’ Angels USA terecht heel wat los. PiepVandaag.nl startte een e-mail- en petitieactie en in een korte periode leverde dat zo’n 65.000 handtekeningen en in de eerste 24 uur meer dan 30.000 protestmails op aan het adres van verschillende Nederlandse importeurs, supermarkten en snackfabrikanten.
Beging juni overhandigde Karen Soeters namens alle ondertekenaars de petitie aan Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Nederlandse branchevereniging van supermarkten en food services. Het CBL liet aan PiepVandaag.nl weten ook te zijn geschrokken door de beelden, die zijn uitgezonden door TROS Radar en wil een strak protocol afspreken om de kwaliteit te waarborgen. CBL is echter niet van mening dat er uit deze landen helemaal geen paardenvlees meer moet worden afgenomen. Lesley Moffat van Eyes on Animals liet weten geen vertrouwen te hebben in deze maatregelen.
“Alles draait om geld. De lokale overheidscontroles zijn corrupt en er zijn geen tot onvoldoende nationale welzijnswetten voor dieren.”
Coop heeft begin juni aangegeven alleen nog paardenvlees vanuit een Nederlands slachthuis te verkopen. Van Deen is bekend dat ze gestopt zijn met de verkoop van paardenvlees uit Amerika maar verder zijn er geen details bekend. Jumbo is gestopt met de verkoop van vlees afkomstig uit het inmiddels beruchte Lamar slachthuis in Argentinië, blijft paardenvlees uit Zuid-Amerika importeren. Jumbo wil overeenkomstig het CBL samen met Global G.A.P. – een wereldwijd certificeringssysteem van supermarktketen en productiebedrijven dat normen opstelt voor het omgaan met voedsel – hogere eisen stellen.
Bekijk hier de beelden van de enquête van GAIA
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
De supermarkten hebben hier geen problemen mee, want die denken alleen aan geld.
Ze vergiftigen ons al jaren met hun troep, maakt niet uit hoe schadelijk de rotzooi voor ons is, als het maar verkoopt.
This has to stop.
Vuile rotzakken stop der mee laat die paarden met rust vuile dieven en smerige moordenaars
WALGELIJKE ZIEKE MOORDENAARS !!!
STOP DIT !!!!!!
Het is onbegrijpelijk dat dit soort zéér ernstige wantoestanden niet aangepakt worden. En ook dat winkelketens geen moeite hebben om dit in stand te houden door het te blijven verkopen. Daarmee zorgen zij dat er steeds nieuwe aanvoer komt en dus de hele toestand gehandhaafd blijft.