In 2016 werden 147 tijgers in beslag genomen van de Thaise Wat Pha Luang Ta Bua-tempel, beter bekend als de Tiger Temple . De dieren werden hier verwaarloosd en uitgebuit ten bate van toerisme, en er waren zelfs vermoedens dat de monniken illegaal tijgerproducten verhandelden om hun veronderstelde geneeskrachtige werking.
De volwassen tijgers werden overgebracht naar twee fokcentra in de nabijgelegen provincie Ratchaburi. Helaas blijken inmiddels slechts 61 van de 147 dieren nog in leven te zijn, aldus de parkbeambten. Er lopen nog steeds rechtszaken tegen de Thaise tempel.
Ernstige gezondheidsproblemen
Pattarapol Maneeon, een ambtenaar van het ministerie van nationale parken en flora- en faunabescherming, heeft een vermoeden van de oorzaak:
“De sterfte zou in verband kunnen worden gebracht met inteelt. De dieren hadden genetische afwijkingen die negatieve gevolgen hadden voor het lichaam en het immuunsysteem.”
Veel dieren hadden last van een verlamde tong, kregen ademhalingsproblemen en hadden een gebrek aan eetlust, wat leidde tot dodelijke beroertes.
Sunthorn Chaiwattana, een andere ambtenaar van het ministerie verklaarde:
“De meeste tijgers waren al in verslechterde conditie als gevolg van het vervoer en de verandering van locatie. Later kwamen hun gezondheidsproblemen aan het licht.”
Verkeerde aanpak?
Natuurbeschermers betwijfelden of de autoriteiten wel goed voor de in beslag genomen dieren zorgden. Ze werden in krappe kooien geplaatst die ziekteverspreiding in de hand werkten. Edwin Wiek, oprichter van de Wildlife Friends Foundation Thailand, schetste de problematische situatie als volgt:
“Zeg eens eerlijk, wie zou bereid zijn om zoveel tijgers tegelijk op te nemen? De omstandigheden in de verblijven waren niet goed genoeg om zoveel tijgers te huisvesten, en de opzet was verkeerd.”
Dieren slachtoffer van wildtoerisme
Thailand krijgt jaarlijks tientallen miljoenen vakantiegangers op bezoek, en het lucratieve wildtoerisme groeit navenant. Critici zeggen dat bij veel attracties geld vaak belangrijker is dan dierenwelzijn. Toeristen kunnen tegen betaling een ritje maken op of zwemmen met olifanten, apen vasthouden en selfies maken met tijgers. Dierenrechtenorganisaties uiten al lange tijd kritiek op deze entertainmentsector. Dieren worden geketend en in kleine ruimtes gehouden, krijgen onvoldoende verzorging of worden gedwongen om hun kunstjes te vertonen voor publiek.
Bron:
©AnimalsToday.nl Anne Douqué