De kalverhouderij is een ziek systeem. Jaarlijks slachten we in Nederland 1,5 miljoen vleeskalveren. Meer dan de helft van deze kalveren lijdt aan longaandoeningen, zoals longontsteking en borstvliesontsteking. Dit moet stoppen!
Zuigelingen op transport
In de natuur drinkt een kalf minstens een halfjaar melk bij z’n moeder, maar vleeskalveren worden direct na hun geboorte bij hun moeder weggehaald. Ze zijn pas twee weken oud als ze op transport gaan naar de kalvermesterijen. Het zijn dan nog zuigelingen met een zeer kwetsbaar immuunsysteem. Ze worden samengebracht met honderden soortgenoten van diverse bedrijven uit binnen- en buitenland. De kalfjes zijn verzwakt en gestrest, en raken makkelijk geïnfecteerd door de vele ziekteverwekkers van hun soortgenoten.
Beschadigde longen en borstvliesontsteking
Uit recent onderzoek* van Wageningen Lifestock Research blijkt dat meer dan de helft van de witvleeskalveren beschadigde longen heeft! Een derde van hen krijgt tijdens z’n leven borstvliesontsteking, een zeer pijnlijke ontsteking in de borstholte. Bij rosékalveren is de situatie nog schokkender: twee derde heeft beschadigde longen, en de helft krijgt borstvliesontsteking!
Misdadige praktijken
Het is meer dan schokkend dat honderdduizenden kalveren in hun korte leven lijden onder pijn en benauwdheid als gevolg van longaandoeningen. Die ziektes zijn een rechtstreeks gevolg van de manier waarop deze kwetsbare dieren worden behandeld. Misdadige praktijken!
Vind jij ook dat er een einde moet komen aan de ziekmakende praktijken in de kalverhouderij? Teken nu de petitie, en strijd samen met ons voor een beter leven voor miljoenen kalveren!
*In dit onderzoek naar de effecten van verschillende roostervloeren voor vleeskalveren zijn ook de pathologische afwijkingen aan de longen onderzocht.
Persbericht Dier&Recht
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
WALGELIJK!
En hoeveel extra leed veroorzaakt Kerst door het overdadig eten van vlees. Waarvan ook
nog eens een grote hoeveelheid word weggegooid.
Al jaren verbaas ik me over de vele kookprogramma’s op tv waarbij het ene stuk vlees of vis
na het andere in de pan word gesmeten. Je kan ook heerlijk koken zonder dierenleed.
Alleen word daar nog steeds te weinig aandacht aan geschonken door dat soort programma’s.
Ik wacht op een vegetarische masterchef. Werkt inspirerend.
Sowieso, al zouden ze gezond van hun moeder gescheiden worden, dan klopt het systeem niet! Laat staan als er ook nog ziekte om de hoek bij komt kijken! Kalfsvlees, hoe bedenk je het!!
Onvoorstelbaar dat dit allemaal maar kan en mag.
De meeste dieren in die afschuwelijke grootschalige vee-industrie zijn ziek en vaak ook gewond.
Zij hebben ook heel veel verdriet, angst, pijn, eenzaamheid, stress, doodsangst.
Daardoor maakt het mensen die dit eten ook ziek.
Het zou mij niets verbazen als daardoor tegenwoordig steeds meer mensen enorm opgefokt zijn.
Je bent wat je eet.
Nooit geweten dat dit gebeurd! Dit moet stoppen, laat de kalfjes bij de moeder blijven.
BARBAARS
Het kalf is niet alleen ziek, wij zijn veel zieker als we dit laten gebeuren!
Stop het!