Van alle dolfijnen die levend bij Taiji in Japan gevangen worden is de helft voor export bestemd, onder meer naar landen als China. Ondanks wereldwijde protesten tegen deze vermaledijde handel gaat het vangen van de dolfijnen gewoon door, omdat er veel geld mee te verdienen is.
De naam Taiji doet dierenvrienden de haren te berge rijzen. Taiji is synoniem voor de drijfjacht op tuimelaars, die in een inham bijeengedreven worden om ofwel geslacht te worden voor hun vlees, of verkocht te worden aan dolfinaria, dierentuinen en aquaria. Nederland heeft begin 2014 officieel zijn afschuw uitgesproken over de dolfijnenjacht bij Taiji.
Vleeshandel stagneert
Uit onderzoek is gebleken dat de dieren steeds vaker levend verkocht worden, omdat de handel in het dolfijnenvlees voor de consumptie langzaam maar zeker stagneert. Dit komt mede door het slechte imago van Taiji en de brute wijze waarop de dieren vermoord worden. Door de teruglopende winsten op het vlees wordt daarom gekozen voor de export. Een levende dolfijn kan een bedrag opleveren van meer dan 8000 dollar (ruim 7100 euro). Dit is aanzienlijk meer dan wat er aan het dode vlees te verdienen valt, maar het feit dat de dolfijnen in leven blijven is helaas allesbehalve een pretje voor ze.
Verkocht
Tussen september 2009 en augustus 2014 werden in totaal 760 dolfijnen levend gevangen en in Japan verkocht, zo meldt het Japanse Kyodo News. Daarvan werden er 354 geëxporteerd naar 12 landen, waaronder 216 naar China, 36 naar Oekraïne, 35 naar Zuid-Korea, 15 naar Rusland, 11 naar Thailand, 10 naar zowel Vietnam als Saoedi-Arabië, 5 naar Georgië en Tunesië, 4 naar Egypte en de Filipijnen en 1 naar de Verenigde Staten.
Afgezworen
Nota bene in Japan zelf hebben dierentuinen en aquaria vorige maand onder dwang de aanschaf van Taiji-dolfijnen afgezworen, omdat de methode van vangen, waarbij ze opgejaagd worden door een angstwekkende ‘muur’ van snelle boten, niet humaan wordt geacht. De beslissing werd afgedwongen door de World Association of Zoos and Aquariums (Waza), waar de Japanse dierentuinen en aquaria deel van uitmaken. Helaas heeft dit nog niet geleid tot een totaalverbod van de jacht op deze mooie en intelligente zeezoogdieren.
The Cove
Taiji is de enige leverancier van levende dolfijnen in de wereld en werd bekend door de film The Cove (de inham), waarin onder meer te zien is hoe de bijeengedreven dolfijnen afgeslacht worden voor consumptievlees, waarna het water van de beruchte inham rood kleurt van het bloed. Aan de film werkte naast vele anderen ook Ric O’Barry mee, de dolfijnentrainer van de serie Flipper, die tot inkeer is gekomen en nu vindt dat dolfijnen vrij horen te zijn. Hij is de oprichter van The Dolphin Project. Wie The Cove niet heeft gezien kan hieronder de trailer bekijken:
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Laat de dolfijnen met rust, heb respect voor deze dieren. Zijn niet voor vermaak van de mens!!!
Dit moet stoppen