Eén van de grootste natuurschatten die onze wereld rijk is, het Great Barrier Reef, staat er slecht voor. Volgens een studie van het Australische Instituut voor Marine Wetenschappen (AIMS) is in de afgelopen 27 jaar het koraal met de helft afgenomen.
Koraal staat er over de hele wereld niet goed voor. In een rapport uit 2011 van de World Resources Institute werd bekend gemaakt dat maar liefst driekwart van al het koraal zwaar bedreigd wordt door verontreiniging en verzuring van oceanen onder invloed van klimaatverandering.
Het koraal van het Reef wordt naast verontreiniging en verzuring (10%) vooral ook bedreigd door stormen (48% en toename hiervan is direct te relateren aan klimaatverandering) en de explosieve groei van de doornenkroon, een zeester die zich voedt met koraal. Dit diertje is verantwoordelijk voor 42% van de schade.
Het terugdringen van de zeester zou kunnen leiden tot herstel en zelfs een milde groei van het koraal. Aangezien men denkt dat deze ‘dreiging’ goed aan te pakken is, of althans beter en makkelijker dan het klimaatveranderingsvraagstuk, zal men zich allereerst hier op gaan concentreren.
John Gunn, directeur van AIMS zegt:
“We kunnen de stormen niet stoppen, maar misschien de zeester wel. Als dat lukt zal het Reef meer kansen hebben zich aan te passen aan de stijgende temperaturen van de oceanen en de verzuring.”
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?