Het Healthy Seas initiatief viert dat de pilot in de regio Noordzee succesvol is: 20 ton aan verloren visnetten werd afgelopen jaar geborgen. Deze netten zijn opgeslagen in het Healthy Seas depot in Scheveningen. Op 24 september zullen deze netten vervoerd worden naar Slovenië, waar ze worden gerecycled tot ECONYL® garen. Als gevolg hierop kan Healthy Seas nu uitbreiden naar andere pilots in de Adriatische Zee en de Middellandse Zee. 

Visnetten
Foto: lo.re.n.zo. via Compfight cc

De eerste fase van het Healthy Seas initiatief richtte zich voornamelijk op activiteiten in de regio Noordzee (Nederland en België). Groepen duikers zijn de afgelopen zomers actief geweest om zoveel mogelijk netten uit de Noordzee te bergen. Zaterdag vond de laatste duikmissie van het seizoen plaats. De nettenbergingsactie werd uitgevoerd voor de kust van Scheveningen door PAN Salvage, vier duikers, twee fotografen en een archeoloog. Door deze actie kon ongeveer 4 ton geborgen netten worden toegevoegd aan het depot. Het opvissen van de netten is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcodeloterij.

Op 24 september zullen de 20 ton netten uit het Healthy Seas depot in Scheveningen worden opgehaald door Nofir en ter recycling worden aangeboden aan de fabriek van Aquafil in Slovenië. 

Nieuwe partners
Naast de drie oprichters, staat het Healthy Seas initiatief open voor andere partners zoals bedrijven, NGO’s en stakeholders. Tijdens de internationale Healthy Seas kick-off op 4 en 5 oktober in Slovenië zullen we onze twee nieuwe partners officieel verwelkomen:

Norsk Fiskeriretur AS (Nofir) is een nationaal recyclingsysteem voor de Noorse visserij en viskweek industrie. Zij verzamelen het afgedankte vistuig uit verschillende plaatsen langs de Noorse kust.

Fonda Viskwekerij kweekt vis in milieuvriendelijke omstandigheden: fijnmazige kooien zweven vrij in het open water van een visreservaat in de baai van Piran in Slovenië.

Healthy Seas
De hoofddoelstelling van Healthy Seas – a journey from waste to wear is een gezonde zee door afval uit zee te verwijderen en her te gebruiken. Het gaat hierbij in het bijzonder om visnetten uit de Europese zeeën. Het verliezen van visnetten is een groot probleem. Volgens een gezamenlijk rapport van de FAO en UNEP ligt er ongeveer 640.000 ton aan visnetten in de oceanen, goed voor een tiende van al het zwerfvuil. Deze netten blijven honderden jaren in het mariene ecosysteem en vele dieren, zoals dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken verstrikt en sterven. Uit zee gehaalde visnetten worden vaak gedumpt op stortplaatsen of verbrand, maar als onderdeel van het Healthy Seas initiatief zullen ze worden verwerkt tot ECONYL® garen, een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe producten zoals sokken, badmode, ondergoed of tapijten kunnen worden vervaardigd.

Persbericht Healthy Seas