Recent onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Californië, heeft uitgewezen dat keizerspinguïns in staat zijn hun hartslag sterkt te verlagen op het moment dat ze een duik nemen.
Op zoek naar voedsel kunnen deze dieren tot wel 27 minuten onder water blijven terwijl ze tot ruim 500 meter diepte duiken. De hartslag van de pinguïns vertraagt tijdens deze activiteit naar slechts tien slagen per minuut.
De onderzoekers deden hun ontdekking tijdens een expeditie in Cape Washington op Antarctica. Verschillende pinguïns kregen een ECG-recorder omgebonden waarmee de hartslag van de dieren continu kon worden gemeten. Uit die metingen blijkt dat de hartslag van de pinguïns terugloopt van zeventig naar maar tien slagen per minuut.
Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat de keizerpinguïns ook zo lang onder water kunnen blijven omdat ze over een bijzondere vorm van hemoglobine beschikken. In zuurstofarme omgevingen blijft het eiwit dat zuurstof transporteert door het bloed van de dieren naar verhouding goed functioneren.
En ook heel bijzonder is dat de dieren in staat zijn om de organen die niet noodzakelijk zijn om te overleven tijdelijk stil kunnen leggen tijdens een duik. Hierdoor verbruiken ze minder energie.
Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?