Het gaat goed met de vossenpopulatie in Groot-Brittannië en Ierland. En dat betekent dat mensen het dier inmiddels als ‘plaag’ bestempelen. Een lokale raad in Londen heeft bewoners nu ondubbelzinnig aangeraden vossen die overlast veroorzaken dood te schieten. Ook vallen met lokaas zijn geoorloofd, evenals strikken, om de roofdieren te vangen.
Zodra wilde dieren zich niet netjes houden aan de kaders die we bedenken, door te verblijven op plekken waarvan we vinden dat dieren er thuishoren, worden ze beschouwd als lastig en spreken we al snel van een plaag. Ongeacht dat wij mensen steeds meer het leefgebied van deze dieren betreden en zelfs bebouwen.
De schuchtere vossen beperken zich allang niet meer tot het platteland; ze hebben door dat er in bewoonde gebieden veel voedselaanbod is en hebben zich dan ook aangepast aan het leven in de nabijheid van mensen.
In bewoonde gebieden kan de vos restjes eten vinden in vuilniszakken op straat en niet goed afgesloten afvalbakken. Sommige bewoners pleiten voor rolcontainers om afval in te verzamelen: dit zou voorkomen dat vossen op zoek gaan naar restjes. In de richtlijnen van Southwark staat vermeld dat rolcontainers ‘vosbestendig’ zijn.
De houding van de Londense raad Wandsworth ten opzichte van vossen is zorgelijk. Zo staat in de richtlijnen onder meer:
“De meest humane manier is om de dieren te laten verhongeren.”
“Schieten in bewoonde gebieden is gewoonlijk niet wenselijk, maar als het gebeurt moet men de veiligheid van omwonenden en wilde dieren (anders dan vossen, red.) in acht te nemen.”
“Als een wijfje tijdens de voortplantingsperiode wordt geschoten, moet het vossenhol worden getraceerd en alle jongen humaan gedood.”
In het district Enfield denkt men er iets anders over:
“Bewoners mogen vossen nooit beschieten, vergiftigen of opjagen met honden: dit is inhumaan. Daders kunnen worden vervolgd.”
Helaas vindt dit district het wel in orde om vossen in bebouwde gebieden te vangen en laten doden door een jager of euthanaseren door een dierenarts.
Ook in Zuid-Dublin in Ierland liepen de gemoederen onlangs hoog op toen de raad van Dún Laoghaire-Rathdown de overlast van vossen ter sprake bracht.
“De veiligheid is in het geding door vossen die ’s nachts langs wegen rondstruinen en het levert problemen op met de hygiëne, doordat ze in vuilnisbakken rommelen”, aldus raadsman Barry Ward.
National Parks and Wildlife Services wordt in de vossenkwestie om advies gevraagd.
Het ziet ernaar uit dat na de dassen nu de vossen in Groot-Brittannië en Ierland vervolgd gaan worden. Of zou het een verdekte manier zijn om de vossenjacht weer in te stellen, die sinds 2004 via de Hunting Act officieel verboden is?
Bronnen: The Independent, The Irish Times ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ja en wat wil je daar mee zeggen Lodewijk.
Heel vervelend 3 incidenten in 4 jaar en dat moet voorkomen worden.
Maar als ik met een lijst moet komen wat er de laatste jaren de vossen allemaal is aangedaan, dan kom ik er niet met een paar A4tjes.
Als iedere moord of mishandeling van een vos in de krant zou komen, dan kun je er iedere maand een hele krant mee vullen.
Wij zijn zelf diegene die voor overlast zorgen, ze worden buiten dorpen en steden bejaagd of het nu mag of niet, daar hebben jagers/stropers schijt aan en er valt blijkbaar wat te halen in steden.
Als vossen niet kunnen overleven in een stad, dan zullen ze er ook niet naar toe trekken.
Sommige mensen zijn niet voor rede vatbaar, en daar ben jij er een van.
Vos valt Londense baby aan.
ZONDAG, 10 FEBRUARI 2013,
In Bromley in Groot-Londen is een vier weken oude baby door een vos uit zijn wieg gesleurd. Het kind liep ernstige verwondingen aan zijn hand op.
De moeder van de baby was thuis toen de vos het kind aanviel. Ze hoorde haar zoontje gillen en rende naar zijn kamer. De wieg was omgevallen en de vos had het kind met zijn tanden vast aan z’n handje. De moeder schopte het roofdier een paar keer, waarna de vos het kind losliet.
De vossenpopulatie in Londen is de afgelopen jaren flink gegroeid. Burgemeester Johnson zegt er alles aan te zullen doen om het vossenprobleem aan te pakken.
Het is overigens niet de eerste keer dat een Londense baby door een vos wordt gegrepen. In 2010 liepen twee zuigelingen verwondingen op aan hun armen en gezicht na een aanval door een vos.