Onderzoek van twee Britse universiteiten toont aan dat luide muziekfestivals de nachtelijke activiteiten van vleermuizen met bijna de helft kunnen verminderen. Onderzoekers speelden muziekfragmenten af uit verschillende genres, waaronder Destiny’s Child en Black Sabbath. Ze ontdekten dat het afspelen van luide muziek verschillende soorten vleermuizen verstoorde.

harde muziek
Harde muziek op festivals in de buitenlucht kunnen dieren zoals vleermuizen verstoren | Foto: publiek domein

Het onderzoek van de Universiteiten van Bath en West-Engeland vormt het eerste bewijs dat luide evenementen invloed hebben op de activiteit van vleermuizen. Ze publiceerden hun bevindingen in het British Ecological Society Journal Ecological Solutions and Evidence.

Invloed van harde muziek

Nachtactieve soorten zijn voor hun leven afhankelijk van geluid om informatie over hun omgeving te verzamelen. Hiermee kunnen ze navigeren, voedsel en partners vinden, en roofdieren ontwijken. Maar nu blijkt uit dit onderzoek dat het afspelen van luide muziek verschillende soorten vleermuizen verstoort. Jack Hooker, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van West-Engeland:

“Onze studie is een belangrijke aanvulling op het schaarse bewijsmateriaal over de effecten van dit type geluidsoverlast op wilde dieren in het Verenigd Koninkrijk. Hopelijk helpt het bij implementatie en handhaving van beleid met betrekking tot geluidsniveaus. Er vinden steeds meer muziekfestivals plaats in het Verenigd Koninkrijk, en steeds vaker op plaatsen die belangrijk zijn voor de lokale fauna. Daarom moeten we meer weten over de gevolgen, zodat we de lokale biodiversiteit kunnen beschermen. Zo kunnen we deze habitats op een duurzame manier delen met wilde dieren.”

Dr. Emma Stone, docent aan het Milner Centre for Evolution van de Universiteit van Bath, beaamt dat muziekfestivals invloed hebben op het gedrag van vleermuizen. Zij ziet wel mogelijkheden om de negatieve invloeden te verminderen door bijvoorbeeld het beschikbaar maken van stille heggen.

Het onderzoek vond plaats in augustus en september 2021. Voor de studie selecteerden de auteurs tien locaties in Zuidwest-Engeland en Zuid-Wales. Ze kozen donkere, semi-natuurlijke landschappen gelegen langs bosranden en grenzend aan grasland– of weidehabitats om de omstandigheden van festivals te benaderen.

Experiment met verschillende muziek

Het experiment werd uitgevoerd gedurende twee nachten – een rustige nacht en een nacht met luide muziek op volumes tot 100 decibel. Dat is vergelijkbaar met de geluidsniveaus op dergelijke evenementen. Een 10-minuten durende muziekmedley van vijf liedjes werd twee uur na zonsondergang afgespeeld, afgewisseld met tien minuten achtergrondgeluid. De liedjes waren van verschillende genres. Bootylicious van Destiny’s Child, Untold Stories van C3B, War Pigs van Black Sabbath, Life Gets Better van Ed Solo & Skool of Thought en Seventeen van Sharon Van Etten. Er waren verder geen factoren toegevoegd die geassocieerd worden met festivals, zoals verlichting en verandering van habitat.

harde muziek
De Eptesicus heeft relatief veel last van harde muziek | Afbeelding by Mnolf, CC BY-SA 3.0 via Wikipedia

De vleermuisactiviteit werd opgenomen aan de bosrand op ongeveer 2 meter van de luidsprekers en op extra afstanden van 20 meter en 40 meter. Zo konden de onderzoekers bestuderen wat de invloed van geluidsverstoring op verschillende afstanden en volumes was.

De resultaten

Het onderzoek toont aan dat de nachtelijke activiteiten van de bosvleermuis (Nyctalus/Eptesicus) met 47 procent afneemt bij het afspelen van harde muziek. Echter, bij de meer tolerante dwergvleermuizen (P. pipistrellus) ging het om slechts 32 procent. Daarmee is aangetoond dat niet alle vleermuizen evenveel last hebben van harde muziek. Maar dat het hun gedrag beïnvloedt, dat staat wel vast.

Bron:

Vleermuizen: een noodkreet voor onze gevleugelde vrienden

©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo