In de media worden kippenboeren als voornaamste slachtoffers gepresenteerd van de eierencrisis. NRC Handelsblad stelt bijvoorbeeld dat de mijten, amper een millimeter groot, de hardnekkige vijand van elke kippenboer zijn. Dat de kippen ernstig ziek worden en vogelgriep kunnen krijgen, wordt uitsluitend gezien als een economisch probleem.
Hetzelfde was op televisie te zien bij bijvoorbeeld Jinek, waar de kippenboeren alle aandacht kregen. Ik wil de schade van kippenboeren door de eiercrisis niet bagatelliseren en de schuld van de aanwezigheid van de bloedluis niet meteen in hun schoenen schuiven. Ook biologische boeren en zelfs hobbyhouders van kippen hebben te maken met bloedluis (vogelmijt) en dat is niet nieuw, maar al decennia een probleem. In de vee-industrie is het een mega-probleem door de grote aantallen kippen.
Maar vrijwel niemand heeft het over de gevolgen voor de kippen zelf. Kippen hebben vooral ’s nachts, als de bloedluis de kippen bestormt, last van hevige jeuk en bloedarmoede. Het gevolg is dat de dieren steeds zwakker worden, ze worden als het ware leeggezogen en kunnen uiteindelijk op een ellendige manier sterven. Onderzoek wijst uit dat meer dan 90% van de tientallen miljoenen legkippen in Nederland bloedluis hebben. In meer dan een kwart van de gevallen gaat het om zeer ernstige besmettingen. Boeren vergelijken de stress van de kippen met een slaapkamer 150 muggen die je voortdurend belagen. Sommige kippen hebben duizenden luizen.
Vogelmijten (bloedluis) hebben het uiterlijk van een heel klein spinnetje. Ze zijn geel van kleur, maar nadat ze zich hebben volgezogen worden ze bloedrood. De luizen eten alleen ‘s-nachts als de bloedluizen met honderden tegelijk tegen de poten van de kip klimmen om zich op het lijf vol te zuigen met bloed. Als het daglicht aanbreekt, zijn ze verdwenen en zitten ze in naden en spleten waar ontelbare eitjes gelegd worden. De luizen vermenigvuldigen zich dus razendsnel en vormen een ware plaag voor de kippen.
In hun vreugdeloze leven hebben de tientallen miljoenen leghennen dus ook nog eens te maken met slapeloze nachten door jeuk en ontstekingen. Dit alles speelt geen rol in de eierdiscussie. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, stelt dat de NVWA een potje maakt van het toezicht op ons eten. Veiligheid houdt ook bij Van Vollenhoven op bij de mens, zelfs als de eieren met Fipronil volgens het RIVM nauwelijks schade opleveren. De supermarkten stellen dat de veiligheid van de consument vanzelfsprekend te allen tijde voorop staat. Een zeer twijfelachtig standpunt. Die consument vreet zich vol aan ongezonde dingen, suiker, vet en barbecuevlees, maar bij het geringste risico voor de consument, moet alles wijken.
Van een redelijke afweging van de belangen van mens en dier is geen enkele sprake. Wetenschappers die geciteerd werden in de Volkskrant stelden dat Fipronil nauwelijks een risico vormt voor de volksgezondheid. Dit terwijl het voor de kippen wel een essentieel hulpmiddel is. Over de belangen van kippen, hoe zwaarwichtig ook, wordt simpelweg niet nagedacht, ook niet door de media. Zorgen ze voor overlast dan worden ze geruimd. Is er een klein risico voor de mens, dan wordt het middel verboden. Deze hele affaire is, in ieder facet, een voorbeeld van het stuitende egoïsme van de mens ten opzichte van het dier. Arme dieren.
Hans Baaij – Stichting Dier&Recht
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Als hobby kippenhouder ook veel last gehad van bloedluis.
Hok van betonplex, alle kieren afgekit, regelmatig schoonmaken, mocht niet baten.
S avonds zag je ze gewoon de stok op lopen.
Geprobeerd kippen te houden samen met konijnen, bloedluis houdt niet van konijnen poep en pis.
Geen goed idee werd een slagveld waarbij de kippen het aflegden.
Maar sinds ik de bodem van mijn hok heb voorzien van een dikke laag wit vogelzand geen bloedluis meer. Duur dat wel, maar wel blije kippen.
Is bloedluis op n makkelijk manier te voorkomen danwel te bestrijden? Hoe doen bioboeren dat, of diervriendelijke hobbyhouders?
Marjolein, nee, bloedluis is eigenlijk niet op een biologische manier te bestrijden, daarom hebben vooral biologische en vrije uitloopbedrijven er last van.
Vroeger, in de tijd van de legbatterijen was het geen probleem, luizen konden zich simpelweg niet verstoppen in die stalsystemen. Ook was zo’n systeem vrij simpel brandschoon te reinigen voor er nieuwe kippen kwamen.
Met de huidige focus op welzijn worden er juist zeer ingewikkelde systemen in stallen gezet waar bloedluis zich heel goed kan verstoppen, en zeer moeilijk te bestrijden is.
Nou wil ik niet pleiten voor het herinvoeren van legbatterijen hoor…….
“Diervriendelijke “hobbyhouders leggen wel eens vlooienbanden voor katten in het kippenhok, daar zit fipronil in….. Of gaan met spuitbussen aan de gang,
Beroepsmatige pluimveehouders mogen al dit soort trucs niet gebruiken( en terecht) en zoeken wanhopig naar alternatieven als Eucalyptusolie, knoflookextracten etc, Dat was ook waar het beruchte bestrijdingsbedrijf mee adverteerde, alleen meer dan schandalig dat er gif bij ingestopt was.
Ben het helemaal met je eens, wat een godsgeklaagde wereld, we zijn oppermachtig tegenover onschuldige dieren, en vooral….de Crhistelijke partijen hebben daar een groot aandeel in en gehad, ZEER On Christelijk, allemaal door GELD!
MensDOM, helaas vaak geen dierenRIJK
Het is steeds het zelfde liedje, wel of geen gevaar voor de ,,volksgezondheid,, en weer worden duizenden dieren uitgemoord. Kunnen beter denken aan gevaar voor het dieren welzijn. Die vragen er niet om als consumptie productie opgepropt te worden in kleine hokken en overvolle stallen. Zodat de mens zich inderdaad zo goedkoop mogelijk kan volvreten. Vind het niet zo zeer de schuld van de boeren zij worden er min of meer toe gedwongen, iedereen moet aan die kip of dat ei verdienen, de tussenhandel de verpakking industrie, het transport en de supermarkt de consument wil het zo goed koop mogelijk. Dan moet de boer wel grootschalig wil hij ook nog wat verdienen. Moet een hele mentaliteit verandering in gang gezet worden anders blijven dieren de dupe van de hebzucht van de mens
Beetje relativeren Corrie, WEL een potentieel gevaar voor de volksgezondheid in dit geval, en juist biologische en vrije uitloopbedrijven worden nu het slachtoffer, dus niks kleine hokken en volgepropte stallen.
Verder met je eens.
Helemaal mee eens. Over het lot van de kippen hoor je niemand.