In de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en India dringen dierenbeschermingsorganisaties aan op meer aandacht voor dierenwelzijn. Uit een recent onderzoek van Animal Policy International blijkt dat er ernstige misstanden plaatsvinden op Indiase boerderijen, waar vooral kippen, vissen en garnalen de dupe van zijn. Veel van de producten die gemaakt worden van deze dieren vinden uiteindelijk hun weg naar de Europese markt.
De EU en India onderhouden al jarenlang een sterke economische relatie. In 2023 bereikte de handel in goederen en diensten tussen de twee partners een waarde van €124 miljard. Deze handelsrelatie brengt weliswaar veel economische voordelen met zich mee, maar tegelijkertijd gaat dit gepaard met een hoog gehalte aan dierenleed. De bevindingen van Animal Policy International zijn zorgwekkend: 80 procent van alle hennen in India worden nog altijd samengeperst in verouderde batterijkooien – sommige met wel tien kippen – ondanks dat deze kooien sinds 2012 in de EU wél al verboden zijn. Dode kippen worden vaak tussen de levende aangetroffen en veel dieren hebben geen toegang tot schoon water. Ook vleeskuikens lijden aan ernstige gezondheidsproblemen, waaronder wonden en veerverlies.
Garnalen
In de vis- en garnalensector is de situatie al even zorgelijk. Deze sectoren houden dieren in extreem hoge hoeveelheden, wat ademhalingsproblemen veroorzaakt. Ze doden garrnalen vaak zonder enige vorm van verdoving, wat in strijd is met de Europese welzijnsnormen. Deze praktijken betreffen bovendien enorme aantallen: India is na Vietnam de grootste exporteur van garnalen naar de EU, met in 2023 meer dan 41.000 ton aan geïmporteerde garnalen.
Handelsverdrag en EU-doelstellingen
De handelsrelatie tussen de EU en India staat in schril contrast met de duurzaamheids- en dierenwelzijnsdoelen die de EU zegt na te streven. Terwijl de EU steeds meer inzet op het verduurzamen van voedselsystemen en het verbeteren van dierenwelzijnsnormen, blijft de Unie tegelijkertijd intensieve handel voeren met landen waar het dierenwelzijn nauwelijks aandacht krijgt.
Dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Eurogroup for Animals, roepen de EU nu op om eisen te stellen aan de import van dierlijke producten uit landen zoals India. Ze pleiten ervoor dat deze producten moeten voldoen aan welzijnsstandaarden die gelijkwaardig zijn aan die van de EU. De huidige onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord met India bieden een unieke kans om gezamenlijk de dierenwelzijnsnormen te verbeteren. Als India bereid is om deze standaarden te verhogen, kan dit voor miljoenen dieren een wezenlijk verschil maken.
Het negeren van deze oproep zou echter betekenen dat de EU niet alleen haar eigen doelstellingen ondergraaft, maar ook de waarden van haar burgers links laat liggen. Bovendien benadeelt het Europese boeren, die wél gebonden zijn aan strenge welzijnseisen, door oneerlijke concurrentie. Stephanie Ghislain, beleidsmanager bij Eurogroup for Animals, benadrukt dit belang:
“Dit handelsakkoord moet een stap voorwaarts zijn, niet een achteruitgang voor dierenwelzijn. We kunnen niet toestaan dat wreedheid wordt geïmporteerd op onze markten, terwijl onze eigen boeren worden ondermijnd door oneerlijke concurrentie.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius