De Boliviaanse handel in slagtanden en botten van jaguars blijkt in handen te zijn van drie internationale criminele groepen die contacten hebben met de Aziatische maffia. Ook het vlees van het beschermde dier wordt lokaal verhandeld en geconsumeerd in restaurants. De Boliviaanse regering en openbaar aanklagers eisen een hervorming om zwaardere straffen op de handel in jaguars te kunnen opleggen.
Na een onderzoek die de Nederlandse tak van International Union for Conservation of Nature (IUCN) in samenwerking met Earth League International (ELI) uitvoerde, bleken de handelaren bovenal Chinese staatsburgers van Bolivia te zijn die contacten hebben met de Aziatische maffia. De groepen zijn voornamelijk actief in Beni en Santa Cruz. Door middel van omkoping van hoge officiers bij de grens, kunnen criminelen op illegale wijze slagtanden en botten exporteren. Ze wassen het geld wit door te investeren in legale bedrijven of restaurants. In sommige van deze restaurants is ontdekt dat zelfs het jaguarvlees daar geconsumeerd wordt.
Het contact met de maffia verloopt voornamelijk via de social media app WeChat. Om de taalbarrière te doorbreken, zijn Chinese undercoveronderzoekers ingezet bij de uitvoering van het onderzoek. Undercovergesprek tussen handelaar en onderzoeker:
-Hoe kom je langs de douane?
-Je moet iemand omkopen. Wij kopen het douanepersoneel niet om, maar wel de politie, een hoge officier (…)
-Stoppen jullie het in een container?
-Ja, dat kan best.
-Heb jij dat wel eens geprobeerd?
-(…) Ik verstuur het via Brazilië, daar zijn meer commerciële bedrijven.
Medicinale werking en geluk
In Azië noemt men de jaguar ook wel de Amerikaanse tijger. Onderdelen van de tijger worden voor verschillende doeleinden gebruikt. De botten en poten dienen als ingrediënt voor medicijnen, de genitaliën als seksuele stimulans en de tanden als geluksbrenger.
.
Jaguar steeds vaker gestroopt voor traditionele Chinese medicijnen
.
Nadat volgens de wetenschapper Thaís Morcatty van de Oxford Brookes University, de leeuwenpopulatie in Afrika is aangetast door de grote vraag naar tijgervervangende producten, zijn de Chinezen nu aan het investeren in Bolivia. Zij benadrukt dat het slechts om een klein deel van de Chinezen gaat en dat een goede samenwerking tussen de Chinese regering en Latijns-Amerikaanse landen noodzakelijk is om deze illegale handel te stoppen.
Vraag naar jaguarvlees
In de Chineze gemeenschap in Bolivia neemt de vraag naar bushmeat toe, ofwel vlees dat afkomstig is van wilde zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels. Ondanks dat het jagen op deze dieren en de consumptie ervan sinds 2020 illegaal is in het land, is dit vlees al in tenminste twee restaurants in Santa Cruz aangetroffen.
Volgens ELI motiveert de infrastructuur van het land stropers om te voldoen aan deze toenemende vraag. Zo wordt er overwogen een snelweg aan te leggen dwars door het beschermde inheemse reservaat en nationaal park Isiboro Sécure (TIPNIS) van het Amazoneregenwoud. Dit is een belangrijk leefgebied van de Boliviaanse jaguarpopulatie.
Deadly Chinese consumption habits.
Jaguar poaching has increased more than 200-FOLD in the last five years (since 2015),
driven by demand from
Chinese consumers
for claws, teeth and bone powder used in medicinal paste https://t.co/zfEOo6CFUH China,TCM,Central and South America— Mila (@Milatrud11) July 22, 2020
De Jaguar 2030 Conservation Roadmap for the Americas
In 2018 heeft Bolivia samen met dertien andere landen in Latijns-Amerika al afspraken gemaakt met internationale dierenbeschermingsorganisaties zoals WCS, Panthera, WWF en UNDP van de Verenigde Naties om samen dertig van de belangrijkste beschermde natuurgebieden waar de jaguar leeft, veilig te stellen tegen het jaar 2030. De zogenoemde Jaguar 2030 Conservation Roadmap for the Americas omvat natuurgebieden die zich uitstrekken van Mexico tot Argentinië.
Boliviaanse openbaar aanklagers en hun regering eisen nu alvast een juridische hervorming die het mogelijk maakt hogere straffen op te leggen op de handel in jaguars en zijn lichaamsdelen. Hiermee hopen zij de jaguar meer bescherming te bieden.
Bronnen:
- Mongabay
- International Jaguar Day
- National Geographic
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Jennie Cools